Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine obeležilo svoju krsnu slavu

Spread the love

Zavičajno udružanje Srba Ozrena i Posavine obeležilo je u utorak svoju krsnu slavu Prenos moštiju Svetog Save . Tim povodom u hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu bogosluženje su održali borovski sveštenici Dragan Serdar i Čedo Lukić. Domaćin ovogodišnje slave bilo je predsedništvo udruženja, kumstvo za sledeću godinu preuzeo je Đorđe Pedić, a već su poznati kumovi i za 2022. godinu – biće to porodica Milke Savić iz Borova. Zbog epidemije koronavirusa izostala je proslava uz prisustvo većeg broja članova, rekao je predsednik Udruženja Rajko Lukić.

– Ovo je jedanaesta godina kako slavimo našu krsnu slavu, ove godine u specifičnim uslovima. Nadamo se da ćemo iduće godine nastaviti da slavimo kao ranije, u većem broju, s našim članovima i gostima – rekao je Lukić.

Starešina hrama i drugi borovski paroh Dragan Serdar čestitao je krsnu slavu članovima ovog udruženja te istakao važnost očuvanja vere i običaja našeg naroda

– Zaista je ovo veliki dan, kako za našu svetu Crkvu tako i za ovo udruženje koje je u našem mestu lepo organizovano i čuva svoje običaje, svoju tradiciju i sve ono divno što su poneli iz svog kraja. Čestitam vam krsnu slavu s molitvenim željama da sačuvate svoje običaje, da nastavimo svi tamo gde smo stali i da nas ova situacija ne poremeti u nastojanjima da budemo ono što jesmo, Srbi pravoslavni – rekao je otac Dragan.

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine osnovano je u oktobru 2009.godine, s ciljem negovanja tradicije, običaja i kulture Ozrenaca i Posavljaka, koji su se u ove krajeve doselili 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. U svom dosadašnjem radu, ovo udruženje je postalo prepoznatljivo u zajednici u kojoj deluje, ali i šire. Najveća manifestacija ovog udruženja su “Sportske igre” na sportskim terenima “Ozren” u Borovu, koja je ove godine zbog situacije s koronavirusom odgođena sa prve polovine maja, na drugu polovinu šestog meseca.