Negoslavčani u akciji: Igumaniji Gerasimi u manastiru Svete Ane pripremili ogrev za zimu

Spread the love

Veće srpske nacionalne manjine opštine Negoslavci organizovalo je juče humanitarno-radnu akciju u manastiru Sveta Ana kod Daruvara gde poslednje dve godine sama živi igumanija Gerasima.

– Humanitarne akcije su nešto što inače radimo. Ovog puta smo se odlučili da to bude jedna akcija u manastiru Svete Ane u koji rado odlazimo i posećujemo ga iz prostog razloga što smatramo da je monahinji Gerasimi preko potrebna pomoć. Iskoristili smo lepo vreme kako bi uradili nekoliko korisnih stvari, isekli i iscepali dvadeset metara drva, pokosili travu u okolini manastira i uredili prilazni put. Nadamo se da smo joj ovim našim malim doprinosom koliko-toliko olakšali život – kaže predsednica VSNM-a Biljana Pejić dodajući da je u akciji učestvovalo tridesetak članova ovog manjinskog Veća i mladih volontera iz Negoslavaca.

– Ovo je velika pomoć, prvenstveno za ovu svetinju, ali i za mene, s obzirom na to da sam ovde sama i da mi je svaka pomoć i više nego potrebna. Prosto je nemoguće izraziti rečima zahvalnost i osećaj punoće i radosti što smo zajedničkim snagama učinili da život ovde može da se odvija u normalnim uslovima. Ova akcija je bila usmerena prema svakodnevnim potrebama jer se ovde ne može opstati bez drva za zimu. Nažalost, pravoslavnog naroda u ovim krajevima je vrlo malo ostalo, teško je i susresti nekoga ko bi bio zainteresovan da pomogne, tako da sam ja otkako sam došla ovde, upućena na Srbe iz istočne Slavonije – priča mati Gerasima.

Rukave je zasukala i saborska zastupnica Dragana Jeckov na čiju je inicijativu u protekle dve godine organizovano nekoliko poseta manastiru Svete Ane, među kojima i radnih.

– Mi Srbi u Hrvatskoj imamo nekoliko naših monahinja i one svakako zaslužuju da se srpska zajednica stara o njima. Za manastir Svete Ane vežu me posebne emocije, to je naša svetinja koja je nepravedno bila zapostavljena dugi niz godina, a dolaskom mati Gerasime imala sam priliku da je upoznam i na neki način se prva susretnem sa svim onim što je nju dočekalo ovde. Osetila sam potrebu da joj se nađem pri ruci i pomognem, a u toj nekoj misiji pridružili su mi se i mnogi drugi ljudi s kojima se družim i sarađujem, i poslovno i privatno. Više puta smo dolazili ovde i konkretno pomagali i mene to zaista ispunjava – kaže Dragana Jeckov.

Manastir je tokom dana posetio i vladika pakračko-slavonski Jovan pohvalivši ovu inicijativu. Učesnici akcije su ujutro prvo prisustvovali liturgiji koju je služio Jovica Gačić, paroh virovitički, inače rodom iz Borova, a koji se nakon bogosluženja takođe pridružio radnoj akciji.