Dan sestrinstva: Župan Galić primio predstavnike medicinskih sestara i tehničara

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva župan Božo Galić je, u Palati Srem u Vukovaru, razgovarao sa predstavnicima svih medicinskih sestara i tehničara vinkovačke i vukovarske bolnice i domova zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Tom prilikom istakao je dobru saradnju sa zdravstvenih ustanovama, naročito poslednjih meseci u vreme epidemije koronavirusa, odajući im priznanje za humano delovanje i brigu o bolesnicima.

“Zahvaljujem im na radu, na predanosti svom poslu i ljudima kojima pomažu i spašavaju živote. Jer jako je važna izreka koja kaže ‘Ako spasiš jedan život ti si heroj, a ako spasiš stotinu života onda si medicinska sestra’ “, rekao je župan Galić.

Predsednica Podružnice medicinskih sestara i tehničara VSŽ i glavna sestra Doma zdravlja Županja Janja Stojanović istakla je neke od problema sa kojim se ova struka suočava.

“Prvenstveno bi trebalo biti priznato naše školovanje. Kao što znate, nijedna profesija nije toliko uložila u sebe kao medicinske sestre koje su se sve same školovale. Magistre sestrinstva nisu priznate u sistemu, a ja se nadam da do iduće godine hoće, jer je ovo godina medicinskih sestara i tehničara, kako je odredila Svetska zdravstvena organizacija”, rekla je Stojanovićeva.

Pomoćnica direktora za sestrinstvo u vukovarskoj bolnici Agneza Aleksijević osvrnula se na značaj medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu.

“Svi smo svedoci poslednjih meseci vezano za pandemiju korona virusa, sigurno da su u tome medicinske sestre dale veliki obol. I ne samo sada, uvek smo bile na prvoj crti kao i sada u ovoj situaciji. I dalje ćemo brinuti za zdravlje svih osetljivih grupa i svih kojima je briga potrebna”, zaključila je Agneza Aleksijević.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se svake godine – 12. maja, u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florence Nightingale, koja je polovinom 19. veka bila inicijatorka ulaska profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika.