06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Zajedničkom veću opština nastavljeno snimanje video-lekcija za učenike u nastavi na srpskom jeziku

4 min read

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru nastavljeno je snimanje video-lekcija za nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A, B i C. Nakon časova iz srpskog jezika i književnosti i veronauke koji su snimljeni u proteklom periodu, danas je organizovano snimanje deset lekcija iz razredne nastave i likovnog. Video-lekcije iz likovne kulture snimila je Dajana Prekodravac, magistra edukacije likovne kulture koja radi u Osnovnim školama Jagodnjak i Šećerana u Baranji.

– Odlučila sam da na prvom času učenike upoznam s prvom srpskom slikarkom Katarinom Ivanović budući da se o njoj i uopšte o ženama, malo govori u umetnosti. Drugi čas govori o ikonopisu – kazala nam je Dajana Prekodravac, magistra edukacije likovne kulture koja radi u Osnovnim školama “Jagodnjak” i “Šećerana” u Baranji.Iako ovakvom vidu nastave nedostaje interakcija s učenicima, ona ima i neke prednosti.

– Deca u video-prezentaciji mogu da vide i neke primere, dok u nekim školama u puno učionica nema projektora. Pokušavam da im pokažem na laptopu ili mobilnom telefonu, ali je ipak lepše kad to mogu videti na celom ekranu – pojašnjava profesorka Prekodravac.

Nekoliko lekcija za učenike razredne nastave snimile su učiteljice Milica Lazić i Ljiljana Stević iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Vukovaru.

– Pripremila sam narodnu priču “Golub i pčela”. Htela sam da se ukažem na značaj narodne književnosti, negovanja naše tradicije i korena i poučim učenike nekim životnim vrednostima kao što su dobrota i poštenje. Najbolje je raditi s decom u učionicama kada se po njihovim licima vidi kako radimo i da li je to zanimljivio, ali imam dobra iskustva i u nastavi na daljinu. Posebno mi je drago što i mi, na našem srpskom jeziku, možemo da pružimo našim učenicima ovakav vid obrazovanja – kaže učiteljica Ljiljana Stević

– Ovo je treće po redu snimanje u Zajedničkom veću opština. Nećemo se zaustaviti samo na ovome jer želimo da obuhvatimo sve predmete i snimimo što je moguće više lekcija i časova za naše najmlađe – istakao je predsednik ove institucije Srđan Jeremić.

Svi sadržaji biće dostupni na posebno kreiranoj platoformi za nacionalne manjine na stranici Ministarstva obrazovanja i na Jutjub kanalu, gde se već nalaze vidoe-lekcije snimljene u proteklom periodu, podsetila je saborska zastupnica Dragana Jeckov i dodala da će se snimljeni sadržaji osim u redovnoj nastavi na daljinu moći iskoristiti i za letnju školu srpskog jezika.

– Dogovoreno je da se snimi deset časova u Zajedničkom veću opština i isto toliko u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Brankovi”ć u Zagrebu. Sadržaji su dogovoreni između predstavnika ZVO-a, SNV-a i savetnica za srpski jezik i verujem da su to korisni materijali koji će pronaći svoj put i do učenika i do profesora – kazala je Jeckov.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.