22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Stop nasilju nad starijima!

2 min read

Udruženje za podršku žrtvama i svedocima od 1. decembra 2019. do 31. maja 2020. godine provodi projekat „Stop nasilju nad starijima!“. Projekat finansira Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku. Partner na projektu je Društvo multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije.

– Zlostavljanje osoba starije životne dobi odnosi se na svako ponašanje u sklopu ljudskih poverenja, koje na neki način šteti starijoj osobi. Većina starijih osoba nije upoznata sa činjenicom kako nasilje nije samo fizičko, nego da postoje i drugi oblici nasilja, kao što su psihičko, seksualno i ekonomsko zlostavljanje, zanemarivanje i drugo. Osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi kao žrtve nasilja u porodici uživaju posebnu zaštitu prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici ( NN 70/17, 126/19). Aktivnostima u sklopu projekta doprinosimo ublažavanju socijalne isključenosti kod osoba starije životne dobi, na način da informišemo građane o oblicima nasilja nad starijim osobama, nužnosti borbe protiv nasilja i poznavanjem prava, ako se i kada nađu u ulozi žrtve krivičnog dela – navode iz Udruženja za podršku žrtvama i svedocima.

Ako se želite besplatno informisati o svojim pravima i trebate pomoć oko sastavljanja podnesaka pred javnopravnim telima, Udruženje za podršku žrtvama i svedocima u Vukovaru ili Osijeku možete kontaktirati pozivom na broj telefona 032/639333 ili 031/779419 ili dolaskom na adresu Ljudevita Gaja 12, Vukovar ili adresu Hrvatske Republike 43/1, Osijek.

– Želimo upozoriti osobe starije životne dobi na oprez te prijavu nasilja, stoga STOP NASILJU NAD STARIJIMA! – navode u saopštenju iz Udruženja za podršku žrtvama i svedocima.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.