SDSS poziva državu da se odredi da li je Hrvatska naslednica fašističke NDH ili je antifašistička kako joj stoji u Ustavu

Povodom murala s ustaškim porukama koji je oslikan na trafo-stanici u naselju Budžak u Vukovaru saopštenjem se oglasila Samostalna demokratska srpska stranka.

– Ako je i umetnička sloboda, a nije jer je reč  vrlo jasnoj poznatoj poruci,  takva vrsta slobode ima svoje granice. Oslikavanje trafostanice u delu Vukovara zvanom Budžak oznakama HOS-a sa pozdravom za dom spemni, za Samostalnu demokratsku srpsku stranku, za svakoga ko iole drži do savremenih civilizacijskih normi , apsolutno je neprihvatljivo. Zaslužuje svaku vrstu osude i to one najžešće kategorije. Mural sa ustaškim pozdravom preti, vrijeđa, omalovažava demokratske standarde, u blato baca sve što je do sada svih ovih godina urađeno na normalizaciji međunacionalnih, međukonfesionalnih te svih drugih odnosa u ovom gradu. Sve to dodatno i više jer je ,prema informacijama dostupmim javnosti,  mural oslikan uz blagoslov vukovarskog gradonačelnika Penave u sklopu akcije “kreativnog” ulepšavanja grada u režiji grupe takozvanih navijača Dinama. Takozvanih iz činjenice jer iz nemogućnosti ispoljavanja primitivizma na tribinama, to isto čine na gradskim ulicama. Samo je ova vrsta primitivizma svojom tematikom daleko opasnija – navodi se u saopštenju SDSS-a.

Iz SDSS-a podsećaju da je mural oslikan u delu Vukovara koji vodi ka Vinkovcima i dalje prema Cerni, selu u kojem su pripadnici HOS-a sa ovim istim oznakama i pod ustaškim bojnim pokličem za dom spremni ubili četveročlanu familiju Oluić. Simptomatično je, navodi se dalje u saopštenju, što je i na fotografiji jasno vidljivo, da policija ne čini ništa na sprečavanju ovog čina, već ispada da obezbeđuje nesmetan rad “umetnicima”. Doduše, u državi u kojoj je zakonski nešto “istovremeno i kažnjivo i dozvoljeno”, teško je i “čuvarima zakona” zauzeti jasan stav. Samostalna demokratska srpska stranka je i do sada jasno i glasno ukazivala na nedopustive pojave poput državnog grba RH  u gradskoj upravi koji se sa zida “smeši” sa prvim belim poljem kakav je bio i ustaški grb NDH-a. Upozoravali smo i na štetnost i opasnost pre par mjeseci oslikanog murala u centru Vukovara, takođe sa ustaškim grbom. Ali on takav i dalje stoji. Tračak nade vidimo u činjenici da je, u međuvremenu, ipak neko od savesnijih građana precrtao pojedine poruke koje opasno “klikću” sa objekta u vlasništvu državne firme HEP-a!!! Apelujemo na gradske i na državne uprave strukture, posebno na državne, da se konačno odrede da li je ova država u kojoj živimo – Republika Hrvatska, naslednica fašističke NDH ili antifašističke kako joj i stoji u Ustavu. U tom cilju pozivamo da se donesu jednoznačne zakonske norme za sve obavezne- poručuje SDSS.