Ministarstvo poljoprivrede raspisalo konkurs za područja naseljenim nacionalnim manjinama, prijave od 11. do 25 maja 2020. godine

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je konkurs za finansiranje projekata u 2020. godini prema Programu za finansiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja te poticanja preduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina.

Prijavu na ovaj konkurs može podneti SOPG/OPG  upisan u Upisnik poljoprivrednika/ Upisnik porodičnih poljoprivrednih gazdinstava , ekonomske veličine od 500 do 4.999 eura standardnog ekonomskog rezultata (SO), a sedište SOPG-a/OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri grupe prema vrednosti indeksa razvijenosti (potpomognute grupe jedinica lokalne samouprave) i s udelom više od 5 % pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema popisu stanovništva iz 2011. godine.
 
Ukupna vrednost ovog konkursa iznosi 14 miliona kuna, a najviši iznos po korisniku je 60 hiljada kuna. Prijave se podnose od 11.maja 2020. godine, a krajnji rok za prijavu na konkurs je 25.maj 2020. godine.
 
Vlada Republike Hrvatske provodi nacionalne mere s ciljem ravnomernog razvoja svih krajeva Hrvatske za period 2016.-2020. u sklopu koje je i finansijska podrška za osiguravanje minimalnog standarda komunalne i socijalne infrastrukture. U to su uključeni i finansijski instrumenti i bespovratne potpore preduzetnicima te porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima koji ne mogu učestvovati u postojećim kreditnim linijama na područjima povratka prognanika i onima gde tradicionalno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski i socijalno oslabljena i značajno ispod proseka nacionalne razvijenosti.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede