Baština, 7.maj 2020.

Danas je na programu novo izdanje Baštine, emisije o nacionalnim manjinama.

U protekla dva meseca otkako su na snazi restriktivne mere zabrane okupljanja zbog pandemije kronavirusa, zaustavljen je i veći deo aktivnosti udruženja nacionalnih manjina. Neke od njih su prilagodile svoje aktivnosti, posebno kada je reč o obrazovanju na manjinskim jezicima pa je tako srpska zajednica u sklopu nastave na daljinu organizovala snimanje časova iz srpskog jezika i pravoslavne veronauke , a Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” digitalizovalo je čitanke i udžbenike iz srpskog jezika i književnosti za srednje škole.

Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom rusinska zajednica je obustavila najveći deo svojih aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većeg broja članova, ali u informativnoj delatnosti nije bilo zastoja, Nova dumka i Venčić su redovno izlazili. Razgovarali smo sa Zvonkom Kostelnikom, animatorom kulture i sekretarom Saveza Rusina.

Zajedničko veće opština nastavilo je sa humanitarnim aktivnostima, podelom paketa sa prehrambenim i higijenskim potrepštinama svoji socijalno ugroženim sunarodnicima.

Baština je na programu u 12, 10 časova.