Milaković: Grafiti HOS-a s ustaškim pozdravom pokazuju da je Vukovar iznad Ustava i zakona

Spread the love

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković reagovao je saopštenjem za javnost na grafite s grbom HOS-a i ustaškim pozdravom “Za dom spremni” koji su uz dozvolu gradskih vlasti iscrtani u delu grada, tzv. Budžaku.

Milaković navodi da višestruko isticanje tih „domoljubnih“ simbola poslednjih dana nije moglo da ne dobije svoj epilog i u Vukovaru.

“Tako je uz odobrenje vukovarskog gradonačelnika Penave, jedna trafostanica u naselju Budžak, dobila novi vizuelni identitet – naravno, nezaobilaznih „domoljubnih“ simbola – grba HOS-a i čuvenog ustaškog pozdrava. Sliku su načinili umetnički nastrojeni navijači Dinama iako ostaje nejasno kakve to veze sa sportom ima, a pri tom je bila prisutna i policija, koja je inače zadužena da ovakve simbole prijavljuje i sankcioniše. Eto, tako se to radi u Vukovaru, samo da se zna. Jer Vukovar je ipak iznad ustava i zakona, pokazalo se to mnogo puta do sada. Ako je potrebno, potvrdiće to i čuvena premijerova komisija za suočavanje s prošlošću”, navodi se u saopštenju i dodaje kako je teško očekivati da će policija koja je bila prisutna i prilikom izrade ovaj događaj istražiti, a da će gradonačelnik koji je dozvolio navijačima ova oslikavanja reagovati uklanjanjem ove sramote. Jer ipak koliko god poražavajuće bilo, moramo priznati da je to normalno u državi u kojoj živimo, navodi Milaković u saopštenju za javnost.