ZVO i SNV pomažu svojim sunarodnicima: Otpremljeno još stotinjak humanitarnih paketa

Spread the love

U sklopu humanitarne akcije kojom Zajedničko veće opština iz Vukovara i Srpsko narodno veće iz Zagreba pomažu socijalno ugroženim pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u vreme pandemije korona virusa, danas je upriličena podela drugog kontigenta humanitarnih paketa. Stotinjak paketa otpremljeno je put Banovaca, Sremskih Laza, Orolika, Mirkovaca i Iloka te u nekoliko mesta na području Osječko-baranjske županije.

– U prvoj podeli više smo se fokusirali na područje Grada Vukovara i okolnih mesta te u Osječko-baranjskoj županiji na samu Baranju. Ovog puta odlučili smo da napravimo iskorak prema manjim sredinama, posebno onima u kojima žive naši sunarodnici, a u kojima pripadnici naše zajednice ne nose vlast – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, te pojasnio da se prioriteti određuju u saradnji sa opštinskim, gradskim manjinskim većima te VSNM Osječko-baranjske županije.

Prema uputstvima Crvenog krsta svaki paket sadrži osnovne prehrambene namirnice (brašno, šećer, ulje, rižu, testo, paštete i određene konzerve mleko i slično) i higijenske potrebštine.

Otpremi paketa iz Zajedničkog veća opština prisustvovala je i saborska zastupnica Dragana Jeckov koja je podsetila da su od početka pandemije koronavirusa sve srpske institucije svoje aktivnosti preorijentisale na humanitarno delovanje i pomaganje sunarodnicima, te su još jednom pokazale da su uz svoj narod i onda kada je to najpotrebnije. Podsetila je i na pomoć putem akcije “Rankin paket”.

– S obzirom da je proleće i vreme setve, Srpsko narodno veće iz Zagreba je u dogovoru sa Zajedničkim većem opština organizovalo akciju podele paketa sa najosnovnijim povrtlarskim semenjem pod nazivom “Rankin paket”. Ti paketi podeljeni su u svim mestima gde živi srpska nacionalna manjina na području cele RH, dakle po svim manjinskim većima, a akcija je naišla na dobar odaziv – rekla je Jeckov i istakla da će se ovakve i slične humanitarne akcije svakako nastaviti dokle god traje kriza izazvana pandemijom korona virusa u RH.

S.V.