17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Preminuo prota Dušan Kolundžić

2 min read

U bolnici u Nirnbergu juče je preminuo ugledni protojerej-stavrofor Dušan Kolundžić.

Dušan Kolundžić je rođen u selu Bučje, opština Pakrac, 1. juna 1938. godine. Osnovnu školu je završio u Pakracu, a Bogosloviju Svetog Save u manastiru Rakovici kod Beograda. Po završeku Bogoslovije upisao je Bogoslovski, a potom i Filozofski fakultet, Odsek za Istoriju umetnosti, koje je završio 1963., odnosno 1965. godine.

Godine1966. zapošljava se u Patrijaršijskoj upravnoj kancelariji i radi na poslovima u Beogradu i Patrijaršijskom dobru u Dalju. Od školske 1967/1968. g. postaje suplent, a od 1971. profesor praktične grupe bogoslovskih predmeta u Sremskim Karlovcima. Kao profesor Bogoslovije sarađivao je u gotovo svim crkvenim listovima, a objavio je i knjigu „Vera i molitva“, kao i dva pomoćna udžbenika iz Liturgike: „Hrišćanska umetnost“ i „Praznična bogosluženja“.

Na poziv episkopa Lavrentija, 1974. godine odlazi u Diseldorf, gde obavlja dužnost sekretara Epahije zapadnoevropske, korektora Eparhijske štamparije i urednika eparhijskih izdanja. Godine 1975. pokreće i uređuje eparhijski list CRKVA, koji i danas izlazi, u tiražu od 12.000 primeraka.

Godine 1977. prelazi u parohiju u Nirnberg, gde će ostati sve do penzionisanja, juna 2004. godine. Nakon penzionisanja živeo je u Bijelom Brdu. Redovno je služio u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj i susednim eparhijama, propovedao i držao predavanja na razne teme, uređivao i vodio emisiju na Radio Borovu i pripremao poklonike za manastir Hilandar.

Zbog sadašnje pandemije, pokojni prota Dušan biće sahranjen u Nirnbergu, objavljeno je na stranici Eparhije osečkopoljske i baranjske.

Izvor: http://www.spc.rs

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.