ZVO: Snimanje časova pravoslavne veronauke i novih lekcija za srpski jezik

Spread the love

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru danas je u sklopu nastave na daljinu započelo snimanje video materijala, odnosno časova pravoslavne veronauke, namenjenih učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelima A i C . Lekcije veronauke su namenjene višim razredima osnovne škole, a snimili su ih veroučitelj Miroslav Mišanović, sveštenik Srđan Danguzović i jerej Vukašin Cvetojević.


– To su lekcije o prorocima, zatim socijalne teme siromaštvo, glad i lekcije o hrišćanskim vrlinama i Svetom velikomučeniku Georgiju. Do sada je veronauka predavana preko određenih platformi i na taj način su učenici dobijali lekcije i zadatke iz ovog predmeta. Ovakav način rada zahteva i malo složenije zadatke, odnosno malo istraživačkog rada,
samostalnog razmišljanja i zaključivanja. Mislim da su se i učenici i kolege dobro snašli u celoj ovoj situaciji, iako je sve došlo iznenada. Današnje snimanje lekcija je svakako pozitivna i pohvalna stvar, jer imamo priliku da ono što želimo prenesemo i da nas učenici vide. Drugačije je kada sami pročitaju lekciju pa možda ono što želimo da im naglasimo neko ne uoči i ne nauči. Ovako možemo da istaknemo ono najbitnije – rekao je jerej Vukašin Cvetojević, voditelj katihetske kancelarije Eparhije osečkopoljske i
baranjske.

Nastavljeno je i snimanje video materijala iz predmeta Srpski jezik i književnost. Profesorica Jadranka Radošević, inače školska nadzornica i savetnica za srpski jezik, pripremila je tri lekcije namenjene učenicima srednjih škola.

– Svi mi nastavnici srpskog jezika radimo na tome da damo svoj doprinos, video lekcijama i lekcijama u pisanoj formi. Razgovaramo sa učenicima koji imaju tehničke mogućnosti, ali nažalost još uvek ima učenika koji nemaju laptop ili kompjuter. Neki nemaju internet u kućama tako da se dešava da se deca moraju snalaziti i raditi zajedno. Odlično je da nas na ovaj način mogu i videti, jer su često lekcije iz književnosti teške da ih obrade sami i na ovaj način ćemo im olakšati i poboljšati zajednički rad. Danas sam pripremila tri lekcije iz srpske moderne što sada rade treći razredi, a maturantima će dobro doći svaka od tih lekcija da se što bolje pripreme za maturu – istakla je Jadranka Radošević.

Sve snimljene lekcije pripremljene su prema nastavnom planu i programu za učenike koji nastavu pohađaju po modelima A i C, a iz Zajedničkog veća opština ističu da će nakon odobrenja Agencije za nauku i obrazovanje, biti postavljene na onlajn obrazovnu platformu za nacionalne manjine Ministarstva obrazovanja, u okviru programa Škola za život.

S.Velebit

Foto: ZVO