Prva faza popuštanja restriktivnih mera za reaktivaciju privrede

Spread the love

Kao što je Vlada i najavila, danas kreće prva faza popuštanja restriktivnih mera, koje su uvedene pre više od mesec dana s ciljem zaštite od širenja koronavirusa. Ta prva faza obuhvaća odobrenje za rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Takođe, omogućava se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne delatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mera fizičke udaljenosti.

Omogućava se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Uvode se javne gradske i prigradske prevozne linije i brze brodske linije za ostrva koja nisu povezana trajektnom linijom.

Omogućavaju se treninzi sportistkinja i sportista I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem rangu takmičenja.

Omogućava se provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Nedeljom, praznicima i neradnim danima, iznimno, dopušten je rad kioscima, pekarama, trgovinama koje prodaju hleb i pekarske proizvode i trgovinama na benzinskim pumpama.

Na pijacama se od danas mogu prodavati med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja.

Dopušta se i prodaja voća, povrća i cveća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.

Sve prodavavnice i prodajni objekti dužni su pridržavati se svih opštih protivepidemijskih mera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poslodavci o tome moraju edukovati svoje zaposlenike, a mera se moraju držati i kupci.

Od 2. maja biće dozvoljena i verska okupljanja.

Ako se prva faza pokaže uspešnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije sledeći set mera na snagu bi trebao stupiti 4. maja.

U drugom setu mera biće omogućen rad uslužnim delatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sistema.

Treća faza predviđena je za 11. maj i tada će biti dozvoljeno okupljanje do deset osoba na jednom mestu uz poštovanje fizičke udaljenosti. Biće omogućen rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te rad s decom s teškoćama. Omogućiće se i prevoz na međužupanijskim linijama i avioprevoz u domaćem vazdušnom prostoru. Biće dopušten i rad nacionalnih parkova, ali i nekih ugostiteljskih objekata na otvorenom.