Počelo snimanje časova iz srpskog jezika za nastavu na daljinu

Spread the love

U sklopu nastave na daljinu koja se zbog pandemije koronavirusa u svim školama provodi više od mesec dana, danas je u Zajedničkom veću opština počelo snimanje video-materijala, odnosno časova srpskog jezika i književnosti, za učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A. Snimljene lekcije biće postavljene na platformi “Škole za život” na mrežnim stranicama Ministarstva nauke i obrazovanja. Prve lekcije pripremile su profesorke Snežana Šević i Milica Šarčević koje su održale nekoliko časova pred kamerama Televizijske pridukcije Zajedničkog veća opština.

– Nastojimo na razne načine, raznim modelima i metodama približiti znanje učenicima. Za sve nas ovo predstavlja jednu veliku novinu i izazov. Našli smo se u jednom trenutku odvojeni od onih kojima smo posvetili svoj rad, a to su naši učenici. Veoma je teško uspostaviti interakciju sa đacima, ali se trudimo na različite načine, osnivamo virtuelne zbornice putem kojih se dogovaramo i razmenjujemo ideje, iskustva i materijale. Pojedini učitelji osnivaju i razredne stranice da bi na taj način konkretno neke sadržaje prezentovali svojim đacima. Svi radimo prema novom kurikulumu i ne obrađujemo svi nastavne jedinice jednako, pa su tako mnoge emisije koje su prikazane na HRT-u pojedini naši učenici već obradili, a drugi ih tek obrađuju i učitelj onda mora da se snalazi na različite načine. Ovim emisijama nastojimo da izvučemo samo one sadržaje i ključne podatke koji su najvažniji, da previše ne opterećujemo učenike. Sadržaji moraju da prate kurikulum kako bi plan i program bio realizovan  – kaže učiteljica Snežana Šević.

– Već duže vreme, nastava se ne odvija u učionicama nego onlajn i putem televizije. Odlučili smo i mi da snimimo nekoliko časova kao svoj prilog “Školi za život”. Danas će profesorka doktor Snežana Šević održati čas “Ježeva kućica”, namenjen za prvi i drugi razred osnovne škole, a Milica Šarčević profesor srpskog jezika i književnosti održaće nekoliko časova o srpskom jeziku za peti, šesti i sedmi razred. Istovremeno profesorka srpskog jezika u Gimnaziji Ljiljana Bajac je do sada snimila pet časova i postavila ih je na Jutjub, tako da su časovi dostupni učenicima. Ovo je prvi set, a potrudićemo se da u danima koji slede još neki od profesora srpskog jezika i iz veronauke takođe snime još nekoliko časova kao doprinos ovakvom načinu i vidu obrazovanja – kaže predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović.

– Ovo su prvi časovi koji su snimljeni i ja posebno izražavam zadovoljstvo što to rade profesori i nastavnici ovde na istoku Hrvatske gde se odvija nastava po modelu „A“. Ovi časovi koji danas i u budućnosti budu snimljeni biće prosleđeni prvo u Agenciju za odgoj i obrazovanje, a nakon odobrenja biće postavljeni na posebno kreiranu platformu za nacionalne manjine na mrežnim stranicama Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske i na Jutjub kanale. Pored toga verujem da će ovi materijali vremenom biti korišteni i u druge svrhe, u nastavi po modelu C, ali i u letnjim školama koje Srbi u Hrvatskoj imaju – kazala je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Zajedničko veće opština koje poseduje vlastitu televizijsku produkciju ima sve kadrovske i tehničke mogućnosti za proizvodnju takvih emisija, istakao je predsednik ove insitucije Srđan Jeremić.

– Jedan od naših najvećih ciljeva i zadataka je očuvanje prosvetne autonomije srpskog naroda koji živi na istoku Republike Hrvatske i zato smo rado prihvatili inicijativu saborskih zastupnika SDSS-a da se snimi određeni broj časova za učenike pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj. Želimo da našim učenicima omogućimo da ostvare potrebnu interakciju između profesora i nastavnika, budući da postojeći oblici nastave kroz virtuelne učionice ne omogućavaju ovakvu vizuelnu komunikaciju nastavnika i učenika. Ovo je dobar iskorak napred u pomoći učenicima u savladavanju gradiva – smatra Jeremić.

Srpska nacionalna manjina je prva od manjina koja priprema ovakav oblik nastave, istakla je saborska zastupnica Dragana Jeckov i dodala kako će predstavnici srpske zajednice nastojati da postignu dogovor da snimljene lekcije budu emitovane i na javnoj televiziji.

– Mi bismo jako voleli da neki od ovih sadržaja budu prikazani i na nacionalnoj televiziji zato što je dostupnija nego drugi oblici, a mislim i da bi to s obzirom na brojnost učenika i organizovanost nastave na srpskom jeziku i pismu, bilo potpuno u redu – zaključila je Jeckov.