Izjava Srpskog narodnog veća povodom 75.godišnjice proboja jasenovačkih logoraša

Spread the love

Na 75. godišnjicu proboja poslednjih logoraša, 22.aprila, Srpsko narodno veće, zajedno sa predstavnicima romskog i jevrejskog naroda i antifašista odaće poštu žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, saopštili su iz Srpskog narodnog veća.

– Ove godine činimo to što je adekvatnije moguće s obzirom na propisane mere zaštite, ali u skladu sa istorijskom odgovornošću pred kojom ne želimo uzmicati, čak i kada smo među retkima koji tako delujemo.
Naša ranija odluka da samostalno vodimo brigu o žalovanju i komemorativnom sećanju na sve koji su u Jasenovcu život gubili polako, bolno, u uslovima nezamislivih mučenja, otrgnuti od svojih bližnjih, na malene čija je smrt trajala duže nego njihov život, na sve one koji su u taj pakao bestijalnosti dospeli kao komunisti i antifašisti, na one koji su učinili sve što su mogli ne bi li spasili decu, na one koji su to zlo preživeli i pri tome našli snage da o tome što su videli svedoče napisanom ili izgovorenom rečju i tako spreče zaborav – ta odluka ostaje na snazi – navodi se u izjavi SNV-a.

– Smatramo da smo još uvek daleko od društva koje se ume nositi sa svojom teškom istorijom i razumeti zašto je važno poznavati je čak i kada se proces učenja o njoj graniči sa bolnim spoznajama o stravi i sumraku ljudskog uma, koji se u vreme NDH događao ne samo u Jasenovcu nego i na mnogim drugim mestima neposrednog terora. Žalovanje i komemoriranje samo su deo aktivnosti i programa koje smo obavezni promišljati i diskutovati u okviru obrazovnog sistema, ali i u okviru drugih društvenih sfera. Ipak, nismo daleko od društva koje iskazuje nameru i motivaciju, da želi pokrenuti i moderirati te teške i neophodne procese. Upravo zato smo u dobroj veri odgovorili na poziv trojice predsjednika – Plenkovića, Jandrokovića i Milanovića – videvši u njemu važnu gestu – ističu u SNV-u.

– No, politika sećanja je više od geste. Ovih smo dana svjedoci novih skrnavljenja mesta sećanja iz Drugog svetskog rata. I ne čudi nas to. Sve dok su počinioci tih strašnih zločina nepoznati našem obrazovnom sistemu biće i ovovremenih nepoznatih počinilaca zločina, ne samo prema antifašističkim spomenicima i mestima sećanja, već i prema ideji o čoveku i čovečnosti uopšte. Istorija će uvek služiti kao inspiracija zla i njegovog obnavljanja, ukoliko ne zaustavimo njenu reviziju i negaciju. To će se događati sve dok ne ukinemo podršku onima koji neskriveno umanjuju genocidni karakter NDH ili ga pak slave, sve dok ne omogućimo još veću podršku školama u obilascima Spomen-područja i dok Javna ustanova ne dobije mnogo veću društvenu i finansijsku podršku za svoj rad – sve dotle će današnje i buduće generacije svoju inspiraciju i dalje tražiti u ustaškim znakovima i ustaškoj ideji o državnosti.

Što god da u konačnici bude stav naše države i društva, Srpsko narodno veće neće posustati na svome radu na drugačijoj kulturi sećanja. Čak i kada nam se čini da ga nemamo, strpljenje je jedino što nam preostaje kakve god da su okolnosti u kojima tražimo nedvosmislenu, kontinuiranu institucionalnu i političku osudu NDH i distanciranje od njenog nasleđa – poručuje Srpsko narodno veće u izjavi koju su potpisali predsednik SNV-a Boris Milošević i predsednik Saveta SNV-a Milorad Pupovac.