Vukovarsko-sremska županija smanjila plate i ukinula naknade s ciljem pomoći privredi

Spread the love

Vukovarsko-sremska županija je preduzela mere s ciljem osiguranja sredstava za finansiranje aktivnosti u borbi protiv pandemije uzrokovane  koronavirusom, kako bi pokazala solidarnost u ovoj teškoj situaciji. Uz mere Vlade RH za pomoć privredi , posebno kada je mnogo zaposlenih dobilo otkaz ili radi za minimalnu platu, uključila se i Vukovarsko-sremska županija te je donela odluku o smanjenju plata svim zaposlenicima i funkcionerima Županije i budžetskim korisnicima, odnosno preduzećima i ustanovama kojima je Županija osnivač.

Službenicima Županije i radnicima preduzeća i ustanova u vlasništvu Županije smanjuje se plata za 10 odsto, a funkcionerima odnosno županu i zamenicima župana, te direktorima županijskih preduzeća smanjuje se plata za 15 posto, počevši od aprila. Ukupan iznos ušteđenih sredstava je 325.420,00 kuna mesečno.

Doneta je i Odluka o privremenom ukidanju naknada za  članove nadzornih odbora i upravnih veća u društvima i ustanovama kojima je osnivač Vukovarsko- sremska županija, što čini ukupno 53.322,70 kuna ušteđenih sredstava mesečno.

Takođe, zaposlenici Vukovarsko-sremske županije i županijske ustanove odrekli su se ove godine uskrsnice i uskrsnih paketa te regresa, a sredstva iznosu od 882.500,00 kuna preusmerena su za otkup poljoprivrednih proizvoda naših OPG-ova, koji se preko Crvenog krsta dostavljaju stanovnicima kojima je pomoć zaista potrebna.

Isto tako sredstva će biti usmerena i za poticanje pozitivnog preduzetničkog okruženja, koji je važan faktor razvoja privrede svake županije, te je nužno kontinuirano ulaganje u njegov razvoj, a posebno sada u vreme korona krize.  Malo i srednje preduzetništvo jedan je od glavnih pokretača ekonomskog razvoja i generator novih radnih mesta  stoga i Vukovarsko-sremska županija planira, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, poticati investicije i razvoj privrede na području naše županije.

U saradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Županija će davati saglasnost na moratorije kredita koji se provode u okviru postojećih  programa kreditiranja preduzetnika. U skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima nastojaće poticati investicije i unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća te poticati nezaposlene osobe na pokretanje vlastitog posla u proizvodnom, prerađivačkom sektoru, izvestili su iz Vukovarsko-sremske županije.