Borovski antifašisti obeležili 75. godišnjicu oslobođenja Borova

Spread the love

Predstavnici Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Borovo položili su cveće na spomenik palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata u centru mesta, povodom 13. aprila, godišnjice oslobođenja Borova. Na današnji dan pre 75 godina Borovo je oslobođeno od fašističkog terora, podsetio je u izjavi za Radio Borovo predsednik Udruženja Slobodan Landup. 


– Današnji 13. april je Dan oslobođenja Borova od fašističkog terora. Neki smatraju, a i ja se priklanjam tom mišljenju, da je to najvažniji datum u istoriji našeg mesta. Na ovom spomeniku upisana su imena 127-ero ljudi koji su izgubili život. Zbog pandemije koronavirusa i svih mera koje su na snazi mi smo odlučili da ovaj datum obeležimo skromno, polaganjem cveća i odavanjem počasti svima čija su imena zapisana na ovom spomeniku –  rekao je Landup.

Potpredsednik Udruženja Siniša Rakazović kaže da je odavanje počasti žrtvama i obeležavanje Dana oslobođenja Borova nešto što mlađe generacije treba da nastave jer se iz pobede nad fašizmom može puno toga naučiti.

– Narod je cenu slobode platio krvlju. To je nešto što se nadam da će mlađe generacije koje dolaze naučiti od nas. Mi smo rasli u specifičnim okolnostima, ali smo uspeli da preživimo –  napominje Rakazović.

Polaganju cveća kod spomenika palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata prisustvovala je i sekretarka borovskog antifašističkog udruženja Mira Oljača.

Današnji 13. april obeležava kao svoj dan i Udruženje penzionera Borovo. Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnja proslava je otkazana. Podsetimo, ranijih godina je proslavi 13. aprila u Borovu prisustvovalo dvestotinjak borovskih antifašista i penzionera te njihovih gostiju iz cele Hrvatske i regiona.

– Ovaj datum za nas penzionere je veoma značajan. Ove godine smo po 38. put trebali da proslavimo Dan Udruženja penzionera. Zbog celokupne situacije vezane uz pandemiju koronavirusa izostala je naša tradicionalna proslava i svi smo ostali kod kuće, pridržavajući se svih mera koje su na snazi –  rekla je u telefonskom razgovoru za naš predsednica borovskih penzionera Milica Popadić.

Uputila je i čestitku svim penzionerima.

– Želim da čestitam ovaj dan članovima našeg udruženja, ali i svim ostalim penzionerima, da budu srećni, zdravi i da izdrže ovu situaciju. Nikome nije lako , ali uz praćenje uputstava kako da se ponašamo u ovoj situaciji, mislim da ćemo sve prebroditi i izdržati – zaključila je Popadićeva.

S.Velebit