Ministarstvo poljoprivrede otkupilo i doniralo 20 tona mlečnih proizvoda

Spread the love

Ministarstvo poljoprivrede je započelo s provođenjem Odluke o provođenju privremene vanredne mere pomoći malim mlekarama s problemima u poslovanju uzrokovanim epidemijom bolesti COVID-19, koja uključuje otkup mlečnih proizvoda od malih mlekara i njihovo doniranje ugroženima.

Do danas je podeljeno oko 20 tona mlečnih proizvoda, od toga 16.000 kom jogurta pakovanja od 1 litre, 3.200 kom svežeg sira pakovanja od 5 kg i 44.000 kom kiselog vrhnja koje je kao tržne viškove prijavilo Udruženje malih mlekara. Proizvodi su podeljeni na 20 registrovanih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, narodne kuhinje te uopšte podele hrane osobama u potrebi.

Ova mera, vredna 2,5 miliona kuna, ima višestruki značaj – pomaže se malim mlekarama u prodaji nastalih viškova kako bi mogle kontinuirano nastaviti s proizvodnjom, proizvođači mleka na svojim farmama nesmetano nastavljaju proizvodnju i predaju mleko u mlekare, i na kraju, omogućava se podela visokokvalitetne domaće hrane osobama u potrebi, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.