Još dve osobe obolele od virusa COVID-19, ukupno 32 na području Vukovarsko-sremske županije

Spread the love

U Vukovarsko-sremskoj županiji su od novog korona virusa obolele 32 osobe, od kojih su 2 slučaja zabeležena u protekla 24 časa. Testirano je 399 osoba, a u samoizolaciji je 571 osoba. Juče je izdato 2279 propusnica, rekao je na konferenciji za medije načelnik Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije Zdravko Kelić. Posebno je istakao da Štab vodi računa o provođenju mera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom u staračkim domovima.

– Na nivou županije imamo 3 doma kojima je osnivač Vukovarsko-sremska županija i 28 privatnih domova. Sveukupno je 1212 korisnika koji se nalaze u tim domovima. Domovi kojima je osnivač županija finansiraju se troškovi zaštitarske službe te je i u tom delu pojačan nadzor. Svi domovi (3+28) svakodnevno podnose izveštaje vezano za njihovo interno stanje. Od domova smo dopisom zatražili da mere temperaturu zaposlenika prilikom dolaska na posao i prilikom odlaska sa posla kako bi i u tom delu pojačali mere. Na nivou županije imamo i dva doma i jedan centar kojima je osnivač Ministarstvo: Centar za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci  sa 63 korisnika, Dom za odrasle osobe Nuštar sa 236 korisnika i Dom za nezbrinutu decu „Sveta Ana“ sa 26 korisnika. Za sve navedene domove proveli smo mere koje su bile postavljene pred nas. Dodatno smo sa opremom koja je stizala u naš županijski štab pokušali zadovoljiti sve one potrebe koje imaju domovi, posebno tri doma kojima je osnivač Županija i domove koji su pod ingerencijom Ministarstva – rekao je Kelić.

Direktorica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić izvestila je da su četiri osobe hospitalizovane u vinkovačkoj bolnici i stabilnog su zdravstvenog stanja, a četiri su izlečene. Krešić je demantovala informaciju koja se pojavila u medijima da je korona virus ušao u starački dom u Vinkovcima.

– Prema informacijama kojima raspolažem do početka ove t konferencije nije prijavljena niti jedna sumnja na obolevanje na COVID-19 u Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima. Juče popodne nam je iz Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ iz Vinkovaca prijavljeno da četvero korisnika imaju blaže simptome. Odmah smo organizovali uzimanje brisova i sa velikim zadovoljstvom mogu reći da smo neposredno pred ovu konferenciju dobili vest da su sva četiri korisnika negativna – kazala je Krešić. Apelovala je sugrađane da se pridržavaju preporučenih mera, da ne izlaze nepotrebno iz svojih domova.

– Izaći trebaju samo osobe koje za tim imaju potrebu, bilo da odlaze na posao, bilo da moraju kupiti osnovne životne potrepštine. Pri tim izlascima jako je važno pridržavanje svih drugih mera, posebno mere zadržavanja dovoljnog razmaka od najmanje 2 metra kada se čeka u redu, kada se kreće u odnosu na druge osobe. Kada vidimo osobu koja ima određene respiratorne probleme, kašlje ili kiše, treba se od te osobe što više udaljiti – poručila je Krešić.

Načelnik Policijske uprave vukovarsko-sremske Fabijan Kapular rekao je da policija za vreme uskršnjih praznika pojačano kontrolisati da li se građani pridržavaju svih propisanih mera.

– Na ove uskrsne blagdane policija i državni inspektorat će zajedno pojačano nadzirati i provoditi zadaće vezano uz kontrolu osoba koji su u samoizolaciji, zatim uz ugostiteljske objekte i trgovačke centre te otvorene prostore, kao i zabranu napuštanja mesta prebivališta ili mesta stalnog boravka. Osnovali smo timove, zajedno s državnim inspektoratom, te ćemo u blagdanske dane  pojačano raditi po toj problematici. Iskreno se nadam da će naši građani, koliko je to moguće, minimalno izlaziti na ulicu te izvršiti osnovne potrebe kupnje i neće dovoditi u opasnost i sebe i druge – rekao je Kapular. Dodao je da se ne očekuje veliki dolazak hrvatskih državljana iz inostranstva, ali onima koji dođu biće određena mera samoizolacije.

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić i svi učesnici konferencije za medije čestitali su građanima predstojeći Uskrs.