Dronovi će nadzirati okupljanje građana na javnim površinama

Spread the love

Konferenciju za medije organizovao je i Štab civilne zaštite grada Vukovara. U Vukovaru je troje građana zaraženo koronavirusom i situacija je dobra, rekao je načelnik Štaba Marijan Pavliček i dodao da oboleli muškarac i mlađi bračni par imaju vrlo blage simptome. U samoizolaciji su 134 osobe i taj se broj konstantno smanjuje.

– Pre deset dana imali smo 250 osoba u samoizolaciji. Izuzetno je dobro što je ta brojka u konstantnom opadanju. Velik deo naših sugrađana se drži odredbi mere samoizolacije – rekao je Pavliček. IZneo je podatak da je Grad Vukovar do sada izdao 1.189 e-Propusnica.

– U proseku, oko 15% svih zahteva odbijamo jer smatramo kako nisu utemeljeni te još jednom pozivam sugrađane da propusnicu traže samo iz nužne potrebe, a u slučaju brige za starije i nemoćne te vitalnih porodičnih i životnih razloga – dodao je.

Odlukom Direkcije Civilne zaštite RH na području Vukovara i nekoliko slavonskih gradova počinje nadzor bespilotnim letelicama kako bi se ustanovilo poštuju li se mere koje je doneo nacionalni Štab civilne zaštite. 

– Dronovi će nadletati lokacije koje mogu biti potencijalna žarišta okupljanja većeg broja osoba na manjem području, odnosno na javnoj površini. Nadletanje će se raditi u popodnevnim satima i na taj se način prvenstveno želi zaštititi zdravlje ljudi, ali i upozoriti sugrađane da se pridržavaju odluka Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske – rekao je Pavliček i dodao da su zbog okupljanja na javnim površinama službenici Policijske stanice Vukovar u nekoliko navrata morali reagovati kako u Park-šumi Adica i na nekoliko dječjih igrališta.

Podsetio je da je od juče počela raditi i gradska pijaca uz strogo propisana pravila kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom. Radno vreme pijace je od 8 do 14 časova. Danas je otvorena i pijaca u Borovu naselju koja radi od 8 do 13 časova.

Još jednom je podsetio da je na području Vukovara uspostavljena i dežurna ambulanta u Borovu naselju, Ulica Blage Zadre 3 za potencijalne bolesnike s COVIDom-19 koja radi 24 časa, a dežurne dentalne ambulante rade jedna po lokaciji Doma zdravlja te primaju samo hitne pacijente koje imaju bolove ili druge hitne dentalne probleme, ali primaju sve pacijete, nezavisno od toga kojoj dentalnoj ordinaciji pacijent inače pripada.

Foto: Grad Vukovar