Vukovarsko-sremska županija poslala 3,5 tone proizvoda OPG-ova stradalima od potresa u Zagrebu

Spread the love

Vukovarsko-sremska županija uključila se u humanitarnu akciju za pomoć stanovnicima grada Zagreba, stradalima u potresu. Županija je odlučila pomoći u prehrambenim proizvodima poljoprivrednih proizvođača – OPG-ova s područja Vukovarsko-sremske županije, koji se konzumiraju u vreme uskršnjih praznika, rekao je župan Božo Galić dodajući kako na taj način žele pomoći i proizvođačima i najugroženijim građanima.

– Cilj ove humanitarno-privredne akcije, pred sam Uskrs, je da u novonastaloj situaciji nakon mera Vlade RH, dodatno pomognemo našim OPG-ovima, poljoprivrednicima ali i onima koji su potrebi u našoj županiji i najugroženijim građanima Grada Zagreba, stradalima u potresu. Putem Agro-klastera, na moju odluku, otkupili smo visokokvalitetne domaće proizvode i podelićemo ih u našoj županiji putem Crvenog krsta u Vukovaru, Vinkovcima, Županiji, Iloku te građanima Grada Zagreba putem Društva Crvenog krsta u Zagrebu. Na taj način pomoći ćemo našim OPG-ovima, proizvođačima koji proizvode kvalitetnu hranu i spasiti ih. U Vukovarsko-sremskoj županiji odrekli smo se uskrsnica, što je za početak pola miliona kuna. Za taj iznos otkupili smo robu OPG-ova i pomažemo im u plasmanu njihove robe da ne moraju brinuti za svoju opstanak u ovim teškim vremenima. Takvu pomoć OPG-ovima ćemo pružati i dalje – poručio je župan.

Danas je u prostorijama Gradskog društva Crvenog krsta u Vinkovcima utovaren kamion s poljoprivrednim proizvodima OPG-ova s područja županije. Reč je o domaćim proizvodima malih poljoprivrednih proizvođača, prikupljenih posredstvom županijske firme Agro-klaster d.o.o.

– U ovoj pošiljci je oko 3,5 tona domaćih proizvoda sezonskog karaktera. Cilj nam je rešavati interventno ono što je nužno, a u perspektivi ćemo nastojati otkupiti i druge proizvode. Ono što može čekati i što možemo plasirati u hotele i trgovačke lance će sačekati ta vremena. Sada smo otkupili smo proizvode od 20-ak poljoprivrednih gospodarstava. Reč je o suhomesnatim proizvodima, jajima, povrću, salati, testenini, gljivama, mladom luku i drugim sezonskim proizvodima koji su ujedno i prigodnog karaktera. Pozivamo i sve druge poljoprivredne proizvođače da se uključe u ovu akciju. Proizvođače smo anketirali i pozvali one koji imaju tržišne viškove da nam se jave te ćemo u okviru naših mogućnosti pomoći da im višak koji trenutno ne mogu utržiti ne propadne i da dođu do svojih prihoda koje su teškim trudom zaradili – rekao je direktor Agroklastera Zdenko Podolar.

Roba će biti predana u skladište Gradskog društva Crvenog krsta u Zagrebu, odnosno Sigetu, rekao je Branko Tomić, direktor vinkovačkog Crvenog krsta. Tomić je istakao da su volonteri Crvenog krsta od početka epidemije koronavirusa angažovani oko pomoći građanima, a situacija je dodatno otežana nakon potresa u Zagrebu.

– Naše kolege iz Društva Crvenog krsta Zagreb imale su zadatak pružiti pomoć i smeštaj stanovnicima stradalima u potresu te je ova hvale vredna donacija Vukovarsko-sremske županije, u vrednosti oko 200.000 kuna i težine oko 3,5 tone, sigurno će dobro doći svima koji su ostali bez krova nad glavom – rekao je Tomić.