U Hrvatskoj 47 novoobolelih, ukupno 1126

Spread the love

U Hrvatskoj je dosad evidentirano 1126 obolelih od koronavirusa, što je povećanje od 47 novobolelih u odnosu na protekla 24 časa. Provedena su ukupno 9.833 testiranja, od kojih 583 u poslednja 24 sata, rekao je na konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite u 14 časova ministar zdravstva Vili Beroš.

U Osijeku su od posledica koronavirusa juče preminule četiri osobe. Reč je o osobama starije životne dobi, hroničnim bolesnicima. Od posledica koronavirusa dosad je preminulo ukupno 12 osoba, dok je na respiratoru 39 bolesnika. Oporavljenih je 119 što je za 27 osoba više nego juče.

Ministar Beroš apelovao je na građane da se pridržavaju mera zaštite i ostanu kod kuće jer će iduće dve do tri nedelje biti kritično razdoblje koje će, kako je rekao, odrediti našu sudbinu.

– Budimo odgovorni i poštujmo mere zaštite, koje su tu s jasnim razlogom. Ukoliko ih poštujemo možemo prebroditi ovu ugrozu – poručio je ministar.

Prema rečima ministra MUP-a i šefa Nacionalnog štaba civilne zaštite Davora Božinovića dosad su evidentirane 3802 dojave o mogućem kršenju mera samoizolacije, a kršenje mera utvrđeno je u 1083 slučaja, o čemu je obavešten Državni inspektorat.

Božinović je izneo i najnovije podatke, vezano za izdavanje e-propusnica. Danas do 11 časova izdato je ukupno 382.191 e-propusnica, najviše od strane poslodavaca, a odbijeno je 9.625 zahteva.