U vinkovačkoj bolnici hospitalizovano 6 osoba, jedna osoba u teškom stanju

Spread the love

Direktor OBŽ Vinkovci Krunoslav Šporčić izvestio je danas o stanju bolesnika koji se nalaze na lečenju u vinkovačkoj bolnici.

– Već nekoliko dana imamo bolesnike koji se na našem Odjelu za infektivne bolesti leče od bolesti COVID-19. Reč je o 6 bolesnika od kojih je jedan u teškom stanju, a preostalih 5 je dobro i nalaze se van životne opasnosti, ali su u fazi lečenja. Imali smo proboj u zdravstveni sistem. Tako u OBŽ Vinkovci imamo dva pozitivna lekara koja su dobro, jedan je u bolnici zbog nezdravstvenih razloga, a drugi je kod kuće na kućnom lečenju. Preduzeli smo mere prevencije tako da u ovom trenutku imamo 18 lekara u samoizolaciji – rekao je Šporčić.

Naveo je i da se u samoizolaciji nalaze 34 medicinske sestre, tehničara, fizoioterapeuta, gipsera i drugih zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu s dva pozitivna lekara te jedna spremačica i dvoje ljudi iz uprave.

Prema njegovim rečima, funkcionisanje bolnice nije upitno jer su radnici podeljeni u tri grupe i rade u smenskom radu, tako da čim jedna grupa ode u samoizolaciju pozove se druga da ih zameni. Stanje sa zaštitnom opremom u bolnici je zadovoljavajuće, nakon što je juče stigla oprema iz Kriznog štaba u Zagrebu.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije Kata Krešić rekla je da je u županiji i dalje 14 obolelih, dok je na koronavirus dosad testirana 181 osoba, od kojih samo juče 30 osoba za koje se očekuju rezultati.

– Mi smo prvoobolelu osobu utvrdili pre desetak dana i od tada se situacija značajno promenila, kada je reč o mogućim izvorima zaraze. Kada je uspostavljen lokalni prenos bolesti, počeli su se javljati i drugi bolesnici – navela je Krešić.

Rekla je da moramo biti svesni činjenice da je koronavirus među nama, u opštoj populaciji. Ponovila je da se od 14 obolelih osoba u županiji osam osoba nalazi u četiri porodice s po dve obolele osobe dok su ostalo pojedinačni slučajevi za koje je u ovom trenutku gotovo nemoguće odrediti izvor zaraze.

Navela je da je zbog kontakata s obolelim osobama u samoizolaciji u županiji ukupno 78 zdravstvenih radnika i još šest radnika u zdravstvu. Građane je pozvala da se i dalje ponašaju odgovorno i poštuju preporuke epidemiologa te pridržavaju propisanih mera.

Dodala je i da je razočarana činjenicom da se bolesne osobe stigmatizuje, što je nedozvoljeno, te kako se u teškim vremenima na testu nalazi i naša ljudskost, saosećanje i spremnost na pomoć.

S.V.