Na području VSŽ 14 obolelih osoba, 770 osoba u samoizolaciji

Spread the love

Od prvog slučaja zaraze koronavirusom na području naše županije 24. marta, zaključno sa jučerašnjim 31. martom, potvrđeno je 14 slučajeva infekcije virusom COVID-19, rekla je dr. Kata Krešić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije na današnjoj konferenciji za medije županijskog Štaba civilne zaštite u Vukovaru.

– Među 14 obolelih osoba je i pet zdravstvenih radnika, tri su iz primarne zdravstvene zaštite, a dva iz OBŽ Vinkovci. Imamo osam obolelih osoba koje su raspoređene u četiri porodice, po dve obolele osobe. Radi se o porodičnim kontaktima. U vinkovačkoj bolnici je hospitalizovano šest obolelih osoba, jedna osoba ima tešku kliničku sliku, ali nije na respiratoru, dve osobe imaju srednje tešku kliničku sliku i stabilne su, a tri osobe su sa lakšom kliničkom slikom. Jedna osoba je nakon negativnog nalaza otpuštena iz bolnice – navela je Krešićeva.

Dodala je i da je poslednja novozaražena osoba lekar vinkovačke bolnice, a da se 148 osoba, koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama, nalazi u samoizolaciji, među njima i 74 zdravstvena radnika, a pet osoba je nezdravstveno osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama.

U periodu od 24. do 31. marta na koronavirus testirana je 151 osoba s područja naše županije, kazao je načelnik županijskog Štaba Civilne zaštite Zdravko Kelić.

– U samoizolaciji je ukupno 770 osoba. S obzirom da je bilo preko 1.000 osoba u samoizolaciji ta brojka pada. Očekujemo da će se i dalje smanjivati, jer je iza nas onaj veliki udar dolaska naših građana iz zapadnih zemalja. Juče smo evidentirali četiri dojave o mogućem kršenju samoizolacije, od čega je kršenje mera utvrđeno u dva slučaja. U karantinu se nalazi sedam osoba. Imamo dve lokacije, za vozače kamiona i osobe koje se zateknu na području naše županije u prolazu. Izdvojene ambulante za pregled bolesnika sa sumnjom za zaraženost koronavirusom juče su imale 17 poziva, a u samoizolaciju je upućeno pet osoba – rekao je Kelić.

Predsednik županijskog Štaba i vukovarsko-sremski župan Božo Galić istakao je da je zadatak županije osigurati uslove za rad županijskog Štaba civilne zaštite, lekara i svih osoba u zdravstvenom sistemu.

– Samo iz budžeta županije uloženo je 500.000 kuna za nabavku zaštitne opreme. Oformili smo i radnu grupu za privredu i dogovorili otkup proizvoda naših OPG-ova za pomoć socijalno ugroženim građanima s područja naše županije i za pomoć Zagrebu. U tom smislu pomogli smo naše poljoprivrednike, OPG-ove, kao i one kojima je nužno osigurati prehranu. Razgovori se obavljaju sa svim privrednicima u županiji. Uz mere koje najavljuje i provodi Vlada mi ćemo dodatnim merama pomagati našim privrednicima u prevladavanju ove krize – poručio je župan Božo Galić.

D.Z.