Na području VSŽ i treći slučaj zaraze koronavirusom

Štab civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije objavio je kako je u odnosu na poslednje informacije, koje je objavio jutros na konferenciji u Vukovaru, otkriven još jedan slučaj zaraze koronavirusom, dakle ukupno tri.

Naime, u prepodnevnim časovima Štab civilne zaštite VSŽ od Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije zaprimio je informaciju o još jednom pozitivnom uzorku.

Uzorak je poslat juče na testiranje u KBC Osijek i potvrđeno je kako je nalaz pozitivan. Radi se o oboleloj osobi iz Nuštra. Epidemiološki izvidi ovog slučaja su još u toku.

Podsetimo, županijski Štab civilne zaštite na konferenciji za medije u 10 časova izvestio je o 72-godišnjem pacijentu iz Nuštra obolelom od koronavirusa, odnosno drugom potvrđenom slučaju u našoj županiji.

“Radi se muškom bolesniku starosti 72 godine koji je hospitalizovan u Opštoj županijskoj bolnici u Vinkovcima. Reč je o osobi koja nije bila pod obaveznim merama samoizolacije. Zdravstveno stanje obolele osobe je stabilno. U toku je epidemiološka obrada kako bi se utvrdilo ko bi mogao eventualno biti mogući izvor zaraze. Bolesnik je pregledan u ambulanti, pregled je dogovoren telefonski i za vreme pregleda bolesnika nije bilo drugih pacijenata u ambulanti, što je jako važno – rekla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije Kata Krešić.

Dodala je i da je zdravstveno stanje prvoobolele žene iz naše županije tj. Iz Posavskih Podgajaca srednje teško, ali stabilno. S obzirom da su se i kod njenog supruga pojavili respiratorni simptomi upućen je na testiranje.

– Na području županije u zadnja 24 sata evidentirano je13 dojava u vezi kršenja samoizolacije, ali niti jedna nije potvrđena. Na 16 kontrolnih punktova policije evidentirano je 28 osoba koje nisu imale potrebnu propusnicu te su vraćene u mesto prebivališta. Pozdravljam odgovorno ponašanje građana. Apelujem da se ne traže propusnice za napuštanje mesta prebivališta bez posebnog razloga, a naročito zbog odlaska u trgovačke centre van mesta prebivališta – rekao je načelnik PU vukovarsko-sremske Fabijan Kapular.

– S današnjim danom na području županije je 1029 osoba u samoizolaciji, što je blago povećanje za 17 osoba u odnosu na dan ranije. Svako povećanje za nas je još veća obaveza, kao i način ponašanja prema osobama koje i dalje dolaze iz drugih država na područje županije. Stigla nam značajna količina maski, rukavica i svih onih zaštitnih sredstava potrebnih za delovanje naših lekara i ustanova koje je kupila županija. Velik deo je podeljen, a podela zaštitnih sredstava nastavlja se i u idućim danima. Do sada nam je pristiglo preko 400 mailova na koje smo dali odgovore, ali imamo i uputstva Nacionalnog štaba koja moramo provesti na nižem nivou te tražimo veću odgovornost štabova. U davanju propusnica trebamo biti još restriktivniji i izdavati ih samo za nužne slučajeve. Pozivam građane da još odgovornije paze na sebe i na druge te molim sve one koji su u samoizolaciji da poštuju tu meru jer od sada će svi koji budu kršili samoizolaciju ići u karantin pod nadzor policije – upozorio je načelnik županijskog Štaba civilne zaštite Zdravko Kelić.