Na konferenciji županijskog Štaba civilne zaštite u Vukovaru potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj županiji, a kako je na početku konferencije rekao župan Božo Galić, reč je o ženi iz Posavskih Podgajaca koja je bila u samoizolaciji.

– Na području naše županije imamo prvu osobu obolelu od bolesti izazvane novim koronavirusom, tzv. bolest COVID – 19. Radi se o 61-godišnjoj bolesnici koja se 17.marta vratila s posla iz Austrije. Hospitalizovana je u Opštoj županijskoj bolnici Vinkovci i njeno zdravstveno stanje je stabilno. Ona je nakon povratka iz Austrije dobila meru zdravstvenog nadzora samoizolacije i prema informacijama koje smo dobili ona se odmah stavila u samoizolaciju u svojoj porodičnoj kući u kojoj živi sa suprugom koji nije povratnik iz Austrije, ali se nakon što se supruga stavila u izolaciju na neki način i on stavio u samoizolaciju, odnosno ni on nije napuštao kuću. To je povoljna situacija jer je osoba koja je obolela od povratka kući imala samo jedan kontakt, a to je suprug – kazala je doktorica Kata Krešić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije. Dodala je da suprug nema nikakvih smptoma i sada je i službeno stavljen u izolaciju. Prema njenim rečima, zaražena osoba u našoj županiji do Zagreba se iz Austrije dovezla s osobama iz drugog hrvatskog grada, a u Zagreb je po nju automobilom otišao njen suprug. Svi saputnici su u samoizolaciji i epidemiološka služba iz njihovog grada je na vreme obaveštena.

Na području Vukovarsko-sremske županije u samoizolaciji se nalazi 998 osoba koje policija svakodnevno kontroliše.

“Taj broj se menja iz dana u dan. Mi proveravamo te osobe, izlazimo na svaku dojavu o eventualnom kršenju samoizolacije. Do sada smo imali 116 dojava, prilikom čega smo utvrdili 32 kršenja. Građani se sve odgovornije ponašaju i prijavljuju kršenja samoizolacije. Juče smo imali dojavu o tri slučaja, ali naknadnom proverom utvrdili smo da nijedna osoba nije kršila samoizolaciju – istakao je načelnik Policijske uprave vukovarsko-sremske Fabijan Kapular. Dodao je da policija zbog zaštite podataka ne može objaviti imena osoba koje su samoizolaciji, ali i da građani mogu prijaviti svaki slučaj osobe koja se vratila iz inostranstva ili je bila u kontaktu s nekom od zaraženih osoba.

Kapular je rekao da policija dosledno provodi odluku Štaba civilne zaštite o zabrani napuštanja mesta prebivališta i da je raspoređena na 16 punkotova na području naše županije. Prema njegovim rečim , policija je u poslednja 24 časa evidentirala 30 slučajeva da osobe nisu imale propusnicu.

Načelnik Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije Zdravko Kelić još jednom je apelovao na građane da se uozbilje još više nego do sada i da poštuju stručne savete kako bi se sprečilo širenje zaraze kooronavirusom.

D.B.