19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Uputstvo o načinu izdavanja propusnica građanima

3 min read

Nacionalni štab civilne zaštite Republike Hrvatske dao je uputstvo o načinu izdavanja propusnica vezano za Odluku o zabrani napuštanja mesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.
 
Štabovima civilne zaštite nalaže se da propusnice zbog okolnosti vezanih za vitalne porodične razloge, poput brige o deci ili starijim osobama te kupovine hrane i osnovnih potrepština izdaju maksimalno restriktivno u zaista nužnim slučajevima. Nužnim slučajem smatra se i kupovina hrane i hranjenje životinja. U zahtevu je potrebno navesti lične podatke i razlog traženja propusnice. Preporučuje se da se propusnice izdaju elektronskim putem na osnovu zahteva upućenih elektronskom poštom ili drugim načinom bez socijalnog kontakta, a da se u Štab civilne zaštite građani obraćaju lično samo u izuzetnim slučajevima, ako nikako drugačije ne mogu zatražiti propusnicu.
 
Od pravnih osoba koje izdaju propusnice traži se da izrade procenu nužno potrebnog osoblja i da propusnice izdaju samo osobama koje su neophodne za obavljanje poslova i delatnosti za funkcionisanje zajednice. Izdavanje propusnica treba organizovati elektronskim putem ili drugim primerenim putem bez socijalnog kontakta, kad god je to moguće.
 
Izabrani lekari porodične medicine koji izdaju propusnice u slučajevima hitne medicinske pomoći trebaju organizovati izdavanje propusnica, kad je to moguće, na osnovu medicinske dokumentacije, elektronskim putem ili drugim primerenim putem bez socijalnog kontakta.
 
Čelnici hitnih i operativnih službi koje učestvuju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19 dužni su službenicima koji nemaju službene policijske značke i službene vojne iskaznice, a potrebni su u sprečavanju širenja bolesti COVID-19, izdavati propusnice bez socijalnog kontakta kad god je to moguće.
 
Osobe kojima su propusnice izdane elektronskim putem propusnice mogu koristiti na način da ih isprintaju ili imaju u elektronskom obliku ( npr. mobilnom aparatu ).
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.