Sahrane u krugu najuže porodice, bez obaveštenja o mestu i vremenu sahrane

U skladu s merama Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske, Štab civilne zaštite opštine Borovo doneo je odluku kojom se uvodi protivepidemijska mera načina održavanja sahrana. Odluka se odnosi na sve osobe na području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom delatnošću, u trajanju od 30 dana, saznajemo od načelnika opštinskog Štaba civilne zaštite Duška Drobića.

– Prema toj odluci na partama više ne sme pisati mesto i vreme sahrane, a sahrane će se održavati u krugu najuže porodice i predstavnika verske zajednice, uz poštovanje uputstava i mera koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Vezano za sahrane, obustavlja se i organizovanje muzičkih usluga te usluga dostavljanja cveća i sveća – navodi Drobić.

Ponovo je apelovao na sve građane, a posebno roditelje dece, da svoju decu ne puštaju na dečja igrališta, koja su zatvorena još u petak i da se ne okupljaju u većem broju.

– U subotu smo intervenisali jer su igrališta bila puna dece. Policija je tokom obilaska upozorila roditelje dece. Roditelji moraju biti svesni da mogu biti novčano kažnjeni, ukoliko deci dozvole u večernjim časovima da izađu van kuće i da se grupišu. Takođe, ima i slučajeva kršenja samoizolacije. Ukoliko neko zna nekoga ko je došao iz inostranstva i nalazi se u samoizolaciji, a izlazi van kuće, neka to prijavi policiji. Samo svi zajedno i organizovano možemo da se odupremo ovoj bolesti. Ako budemo pustili svima na volju, da radi ko šta hoće, neće biti dobro! – upozorava Drobić.

Od načelnika Štaba civilne zaštite opštine Borovo Duška Drobića saznajemo i da su prodavnicama uručena rešenja o novom radnom vremenu od 8 do 17 časova.