Na području naše županije zasad nema zaraženih koronavirusom

Na području naše županije zasad nema zaraženih koronavirusom, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Vukovaru Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije. Prema rečima načelnika Štaba Zdravka Kelića 47 osoba je testirano na koronavirus. Svi nalazi su negativni, a 912 osoba je u samoizolaciji.

– Juče je testirano devet osoba na prostoru naše županije i svi su bili negativni. Dosad je 47 osoba testirano i svi nalazi su negativni. Pozitivnih osoba u našoj županiji do ove konferencije nema! U samoizolaciji je 912 osoba i ta brojka varira – kazao je Kelić i dodao da su juče imali veliki pritisak vozača kamiona, a da je njih 35 bilo u karantinu.

– To je velika brojka, ali smo izdržali i uspeli sve kamione posložiti i smestiti ljude u izolirani prostor, što znači da je svako je imao svoju sobu. Posao smo korektno odradili prema njima i time zaštitili građane – pojasnio je Kelić.

Osvrnuo se i na slučajeve kršenja samoizolacije.

– Za vikend smo imali puno dojava, a osam osoba je zatečeno u kršenju samoizolacije – naveo je Kelić.

Građane je pozvao da shvate ozbiljnost situacije i ostanu kod svojih kuća, što se posebno odnosi na osobe koje su u samoizolaciji.

Tokom jučerašnjeg dana, nakon zemljotresa u Zagrebu, zabeležen je veći pritisak, odnosno dolazak osoba iz glavnog grada Hrvatske na područje naše županije, a slična je situacija, dodaje Kelić, i u drugim slavonskim županijama.

– Šaljemo apel, kako našim građanima, tako i onima koji su došli, neka se ponašaju u skladu s pravilima koja smo uveli, da svi ozbiljno shvatimo situaciju i ostanemo kod svojih kuća. Imali smo slučaj da je jedna osoba, koja je bila u samoizolaciji u drugom delu Hrvatske, došla na područje naše županije. Ta osoba se javila, što je dobro. Osobe koje su došle iz drugih područja, a u samoizolaciji su, pozivamo da se hitno jave epidemiologu. Ukoliko nisu u samoizolaciji, kao i osali građani, neka se drže što više u svojim domovima i kućama – kazao je Kelić.

Na ozbiljnost situacije ukazao je i predsednik Štaba, župan Božo Galić.

– Hvala Bogu u našoj Županiji još nema zaraženih. Situacija je jako teška, ali teško je bilo i u ratu, poplavi i  migrantskoj krizi. Sve smo pobedili domoljubljem, razumom i zajedništvom – rekao je Galić i dodao da ljubav prema domovini građani danas pokazuju ostankom kod kuće.

Zahvalio se Nacionalnom i županijskom štabu civilne zaštite, koji odgovorno obavljaju svoj posao, medicinskom osoblju koje spašava živote, gradskim i županijskim štabovima na saradnji i medijima na objektivnom radu.

– To zajedništvo će pobediti ovu nedaću – poručio je Galić.