Iz Gradskog društva Crvenog krsta Vukovar pozivaju starije sugrađane i osobe slabijeg imuniteta da prate preporuke Nacionalnog štaba civilne zaštite i da narednih nedelja izbegavaju odlaske na javna mesta.

Gradsko društvo Crvenog krsta Vukovar u skladu s mogućnostima i potrebama građana organizovaće dostavu potrebnih lekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica osobama koje su u najvećem riziku od obolevanja.

Svoje potrebe stariji sugrađani mogu prijaviti putem telefona 099-833-4019 od ponedeljka do petka od 8 do 14 časova. Molimo sve sugrađane da SOS telefon koriste isključivo starije osobe i osobe slabijeg imuniteta koje su same i nemaju pomoć od porodice ili druge osobe. Napominjemo da će radnici i i volonteri koji će pružati dostavu potrebnih lekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica biti propisno označeni oznakama Hrvatskog Crvenog krsta.

Gradsko društvo Crvenog krsta Vukovar moli sugrađane da se uz pridržavanje svih propisanih mera Nacionalnog štaba civilne zaštite s posebnom pažnjom odnose prema najugroženijem delu stanovništva, starijim osobama. S obzirom na mnogo građana koji su se samoinicijativno uključili u pomoć svojim starijim susedima u dostavi lekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica, apelujemo da je u pružanju dobrosusedske pomoći važno poštivati sledeće mjere:

– Kontaktirajte ih telefonski
– Obilazite starije osobe, ali im nemojte nepotrebno ulaziti u kuću ili stan
– Pozvonite ili pokucajte na vrata, dozovite osobe da izađu napolje
– Na udaljenosti od barem 2 metra pitajte ih što im je neophodno od lekova, proizvoda za održavanje zdravlja ili neophodnih namirnica
– Dostavljene lekove ili namirnice odložite na mesta gde si oni mogu sami uzeti strogo vodeći računa o higijenskim merama
– Koristite zaštitnu opremu – maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva
– Imajte na umu da se širenje virusa može sprečiti isključivo odgovornim ponašanjem! – poručuju iz Crvenog krsta Vukovar.