Nakon što su od ponoći stupile na snagu nove mere u cilju suzbijanja korona virusa u trajanju od 30 dana, Štab civilne zaštite opštine Borovo danas će dostaviti rešenja o obustavi rada poslovnih subjekata na koje se ta mera odnosi. Načelnik opštinskog štaba civilne zaštite Duško Drobić podsetio je na propisane mere i delatnosti kojima je zabranjen, kao i onih kojima je dozvoljen rad u novonastalim okolnostima.

– Zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mestu. Obustavljen je rad svih kulturnih delatnosti: muzeja, pozorišta, bioskopa, knjižnica i čitaonica, izložbi, revija i sajmova, rada ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smeštaja te rada javnih i studentskih kuhinja. Obustavljen je rad svih uslužnih delatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima npr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni, svih sportskih takmičenja i treninga, rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, održavanja dečjih i drugih radionica te organizovanih plesnih škola, rada autoškola i škola stranih jezika. Obustavljaju se i verska okupljanja – podseća Drobić.

U delatnosti trgovine dozvoljen je rad prodavnica prehrambenih i higijenskih artikala, pijaca i ribarnica, specijalizovanih prodavnica za prodaju i izdavanje lekova odnosno apoteka, specijalizovanih prodavnica za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda, poljoprivrednih apoteka, benzinskih pumpi,kioska, pekara, hemijskih praonica veša, specijalizovanih prodavnica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, dečje opreme, hrane za životinje, izdavanje građevinskog materijala na osnovu narudžbe u maloprodaji, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija.

Drobić je podsetio da su trgovine kojima je rad dozvoljen dužne provoditi mere zaštite od korona virusa, odnosno da obezbede da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve, da primenjuju pojačanu higijenu i čišćenje prostora, da udaljenost radnika bude što veća, da osiguraju mesta s dezinfekcijskim sredstvima i na vidnim mestima istaknu uputstva i preporuke za pridržavanje opštih pravila o higijeni i strogoj meri socijalnog distanciranja.

“Mi ćemo danas u toku dana obići sve trgovine mešovite robe i upozoriti ih na mere koje trebaju provoditi i istaknuti na svojim oglasnim tablama. Obići ćemo i sve obrte kojima je zabranjen rad i odneti im nova rešenja. Čekamo daljnja uputstva. Sve ćemo napraviti za građane kako bi sprečili širenje korona virusa”, zaključuje Dobić.