Štab civilne zaštite Opštine Borovo održao je jutros sastanak na kojem su prema preporukama županijskog i nacionalnog štaba civilne zaštite donete nove mere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Do daljnjeg se odgađaju sva okupljanja stanovništva na otvorenom i u zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, odgađaju se sve manifestacije, sportska takmičenja, treninzi i kulturne pripredbe u opštini Borovo. Od danas se zatvara i Biblioteka Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, a ukidaju se i sve posete staračkim domovima na području opštine Borovo, saznajemo od načelnika opštinskog Štaba civilne zaštite Duška Drobića.

– Građani do daljenjeg neće moći plaćati račune u Opštini Borovo i komunalnom preduzeću “Eko Dunav”. Svoje račune građani ubuduće mogu plaćati putem interneta ili mobilnog bankarstva. Takođe, ograničava se rad ugostiteljskih objekata od 6 časova ujutro do 18 časova uveče. Na području naše opštine imamo tri ugostiteljska objekta, koja će dobiti odluku o novom načinu rada. Kada je reč o uslužnim delatnostima, frizerskim i kozmetičkim salonima ograničava se rad od 8 do 18 časova. Takođe, preporuka je da sahranama na mesnom groblju prisustvuju samo članovi uže porodice. Ujedno, građanima se preporučuje da ne napuštaju područje Vukovarsko-sremske županije, ukoliko to nije neophodno – rekao je u izjavi za Radio Borovo Duško Drobić.

Apelovao je na sve građane kojima je propisana mera samoizolacije, da se pridržavaju uputstva nadležnog epidemiologa, a za kršenje te mere propisane su novčane kazne u rasponu od osam hiljada do preko 50 hiljada kuna.

Štab civilne zaštite opštine Borovo će preko volontera organizovati pomoć za stare i nemoćne osobe, kojima je potrebna pomoć vezano za nabavku namirnica ili lekova.

– Pozivam stare i nemoćne osobe kojima je potrebna pomoć volontera, vezano za nabavku namirnica ili lekova, da jave u Opštinu Borovo na telefon 439-598. Najveći problem su zaštitna sredstva, maske i sredstva za dezinfekciju. Župan Božo Galić je na koordinaciji sa gradonačelnicima i načelnicima Vukovarsko-sremske županije obećao da će svaka opština dobiti nešto od te opreme. Čim zaprimimo dovoljno prijava osoba kojima je potrebna pomoć naših volontera, organizovaćemo rad na terenu –  podvlači Drobić.

S.Velebit