22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dragana Jeckov: Frustrirajuće je 15 godina govoriti o istim problemima za koje nema razumevanja

4 min read

U Vukovaru je održan sastanak predstavnika Veća Evrope s predstavnicima srpske, rusinske, ukrajinske i nemačke nacionalne manjine. Cilj ovog sastanka pojasnila je u izjavi medijima Marie Hagsgard iz Švedske, jedna od 18 stručnjakinja u Savetodavnom odboru Veća Evrope zadužena za praćenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

– Ovde smo s ciljem da slušamo ljude. Za nas je veoma važno da dođemo i da tokom jedne nedelje susretnemo različite nacionalne manjine, pučku pravobraniteljku i predstavnike države, pre nego što se vratimo za Strazbur i sastanemo s ostalim ekspertima te prodiskutujemo o tome šta smo čuli i videli, a zatim formiramo mišljenje koje ćemo poslati Odboru ministara u Veću Evrope koji će odlučiti o rezoluciji sa preporukama za Hrvatsku. Nakon toga se vraćamo u Hrvatsku jer želimo da pomognemo kroz razgovor o idejama na koji način poboljšati primenu ljudskih prava za nacionalne manjine. Budući da obilazimo 39 evropskih zemalja u prilici smo da vidimo puno praktičnih primera i srećni smo da ih možemo podeliti – kazala je Marie Hagsgard.

Srpsku nacionalnu manjinu sa istoka Hrvatske, na sastanku su predstavljali saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a Jovan Vlaović i predsednik Odbora za informisanje i veru ZVO-a Srđan Kolar.

– Spomenuli smo sve ono što je bitno za nas, od problema neregistracije srpskih manjinskih škola, neproporcionalne zastupljenosti u telima državne uprave, pravosuđu, policiji i državnim i javnim službama. Naravno da smo i ovoga puta pričali o nepostojanju dvojezičnosti u mestima i gradovima u kojima na to imamo zakonsko pravo. Dotakli smo se i govora mržnje i ksenofobije prema pirpadnicima srpske nacionalne manjine i generalno loše klime u kojoj Srbi danas žive u Republici Hrvatskoj. Ono što je ohrabrujuće jeste da su i ostale nacionalne manjine bile na tragu onoga što smo mi izneli , možda u blažoj formi jer nemaju puno pripadnika svoje nacionalne manjine i ne susreću se s tako velikim problemima kao srpska nacionalna manjina – rekao je Jeremić. Ovo je bio peti po redu sastanak između predstavnika nacionalnih manjina i Veća Evrope na kojem učestvuju predstavnici srpske zajednice.

– Frustrirajuće je više od 15 godina govoriti o istovetnim problemima koji ne nailaze na razumevanje. Imali smo priliku i iskoristili smo je da ukažemo na probleme koji nas muče i politici koja nas vraća unazad i koja produbljuje međunacionalne sukobe što svakako ne smatramo ispravnim putem i od čega se jasno ograđujemo – kazala je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja se osvrnula i na prethodne sastanke s predstavnicima Veća Evrope, vezano za unapređenje položaja srpske nacionalne manjine.

– Uglavnom se to završavalo sa preporukama koje su dostavljene Vladi, a o konkretnom napretku se ne može baš govoriti , inače ne bismo već 15 godina govorili o istim problemima. I sad će predstavnici Veća Evrope u skladu sa svojim ovlaštenjima napraviti konkretne preporuke koje predstaviti Vladi, a mi ćemo, naravno, svojim političkim pritiscima uticati da se te preporuke i realizuju odnosno da se počnu voditi politike koje će biti usmerene ka toleranciji i razumevanju, dakle razumevanju manjinske politike uopšte – zaključila je Jeckov.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.