Borovski KUD dodelio priznanja i zahvalnice zaslužnim članovima

Na godišnjoj izveštajnoj skupštini Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova usvojeni su izveštaji o radu u prošloj te Plan i program rada i finansijski plan za ovu godinu u iznosu od planiranih 198 hiljada kuna. Društvo danas ima 124 člana u četiri sekcije, najbrojnijoj folklornoj, zatim tamburaškoj, dramskoj i likovnoj sekciji. Prošle godine imali su 63 nastupa, od kojih je 39 bilo pred domaćom publikom u Borovu.

– Sve planirane aktivnosti su uspešno realizovane. Čak smo uradili i 20 odsto više od onoga što smo planirali. U 2019. godini došlo je do smanjenja broja članstva zbog iseljavanja stanovništva s našeg područja i odlaska na rad u sezonu, ali su taj nedostatak nadomestili voditelji naših sekcija dobrom organizacijom rada – ističe predsednik društva Rado Bosić.

Folklorna sekcija imala je 24, a tamburaška 20 nastupa. Aktivna je bila i Dramska sekcija, koja je u maju prošle godine premijerno izvela šaljivi igrokaz “Dve karte za Dablin” u režiji Mile Landup. Osim dva izvođenja u Borovu predstava je izvedena i u Obudovcu i Beočinu, a u nedelju, 8. marta gostuju u Pačetinu. Likovna sekcija organizovala je 28. Međunarodnu likovnu koloniju na kojoj je učestvovao 21 likovni umetnik.

– Ove godine plan je podići kvalitet rada u svim sekcijama te ponovo pokrenuti rad s veteranima folklora. Nakon 12 godina u društvo se vraća koreograf Milan Cvijanović, koji će biti novi umetnički rukovodilac i voditelj folklorne sekcije. U toku su i pripreme za celovečernji koncert u Borovu 28. marta – navodi Bosić.

Predsednik borovskog KUD-a otkriva i planove za 21. Međunarodni festival folklora u junu ove godine, na kojem bi po prvi put trebalo da nastupi i kulturno-umetničko društvo iz Meksika. Borovske folkloraše očekuje i odlazak u Poljsku i Rumuniju.

Na skupštini borovskog KUD-a za nove članice Predsedništva izabrane su Marina Nedić i Dana Macut, a za novu članicu Nadzornog odbora Senka Romić. Uručena su i priznanja dugogodišnjim članovima društva, Jeli Vujković, Bošku Popoviću, Slavoljubu Laziću i Radmili Latas. Zahvalnice su dobili sponzori Branko Perišić, Miroljub Mladenović, Ranko Nedić, Srđan Lukić i Dujko Ivančević, Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo i Poljoprivredna zadruga “Brestove međe” iz Borova.

Voditeljima sekcija i Predsedništvu borovskog KUD-a na uspešnom radu čestitao je i načelnik Zoran Baćanović. Opština Borovo je za rad društva u ovoj godini obezbedila sredstva u iznosu od 67 hiljada kuna.

– Opština Borovo je tu za vas, da vam pomogne u svemu onome što vam treba. Ako mislite da možemo bolje ili drugačije slobodno dođite i predložite. Sigurno je da ćemo naći načina, vremena i razumevanja. Želim vam uspešan rad – poručio je, uz ostalo, načelnik Baćanović.

D.Z.

FOTO: Slađana Brkić