Veće srpske nacionalne manjine VSŽ proslavilo krsnu slavu: Godišnje nagrade dobili mladi dizač utega Nikola Todorović i skulptor Boško Popović

Spread the love

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležilo je sinoć svoju krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Večernje bogosluženje u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja u Vukovaru uz obred osvećenja slavskog kolača i žita održali su vukovarski arhijerejski namesnik i starešina hrama Saša Kuzmanović, drugi vukovarski paroh Miljen Ilić i negoslavački paroh Dragomir Živanić. Čestitajuću krsnu slavu, vukovarski paroh Saša Kuzmanović podsetio je na zaveštanje Svetog Simeona Mirotočivog i potrebu čuvanja srpskog nacionalnog identiteta. Ovogodišnja kuma na slavi Veća bila je saborska zastupnica i članica Veća Dragana Jeckov sa porodicom.

– Izuzetna mi je čast i puno mi znači ovo kumstvo. To me baš ispunjava s obzirom na to da sam vernica i svetosavka. Velika čast i zadovoljstvo. Puno mi je srce. Neka i ovo naše Veće i naša slava služe miru, slozi i jedinstvu srpskog naroda na ovom prostoru – poručila je Jeckov. Među brojnim predstavnicima srpske zajednice svečanosti je prisustvovao i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Proslava krsne slave nastavljena je u vukovarskom restoranu Mornar. Predsednik Veća Svetislav Mikerević govorio je o realizovanim i planiranim aktivnostima. Osvrnuo se i na problem oko prenosa osnivačkih prava za škole s nastavom na srpskom jeziku sa županije na opštine izrazivši nadu da će ove godine biti rešen. Podsetio je i na značajne projekte koje Veće provodi već nekoliko godina, Dečju olimpijadu i program Deca pesnici roda svoga, koje je imaju za cilj negovanje nacionalnog identiteta među decom i mladima. U kulturno-umetničkom programu učestvovao je Tamburaškii sastav Dunavske zore, vokalne solistkinje Katarina Lukić i Jovana Serdar, a prigodne recitacije govorili su Milica Šarčević i Uroš Antić.

Povodom krsne slave Svetog Simeona Mirotočivog Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije dodelilo je godišnje nagrade istaknutim pojedincima iz srpske zajednice.
 
Plaketa županijskog Veća srpske nacionalne manjine uručena je 15-godišnjem Nikoli Todoroviću iz Vukovara, koji je već četvrtu godinu član Kluba dizača utega Vukovar.
 
Prvi veći međunarodni nastup zabeležio je prošle godine u državnom dresu, kada je predstavljao Hrvatsku na KUP-u Evropske unije održanom u Irskoj, gde je osvojio 3. mesto. Dobitnik je i priznanja Zajednice sportskih udruženja Grada Vukovara za 2019.godinu, u kategoriji perspektivnog sportiste. U dosadašnjoj sportskoj karijeri osvojio je 48 zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane medalje te šest pehara kao ukupni pobednik na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Ove godine očekuju ga nastupi na Svetskom juniorskom prvenstvu u Rumuniji i Evropskom KUP-u za mlađe juniore u Malti. Mladom sportisti ovo javno priznanje predstavlja podstrek za daljnji rad.
 
– Ova nagrada biće dodatno ohrabrenje i poticaj u mom daljnjem bavljenju sportom. Ovaj sport mi je pomogao da očvrsnem i fizički i psihički. Učenik sam prvog razreda Tehničke škole “Nikole Tesle”, smer mašinski računarski tehničar. Zbog bavljenja sportom nisam zanemario školu, čak sam i bolji učenik nego u osnovnoj školi. Planiram upisati kineziološki fakultet jer želim biti trener – ispričao nam je ovaj 15-godišnjak.
 
Mladi Todorović dobio je i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 kuna, koju mu je ispred Gradske organizacije SDSS-a Vukovar uručio predsednik Srđan Kolar, a nagradu pred Todorovićev put u Bukurešt obećao je i saborski zastupnik i predsednik Programskog saveta Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.
 
Dobitnik Povelje za životno delo Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije je 66-godišnji skulptor Boško Popović iz Borova, voditelj Likovne sekcije “Sava Šumanović” pri Kulturno-umetničkom društvu “Branislav Nušić” i član Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, koje je Popovića i predložilo za ovu nagradu.

– Ove godine planiram proslaviti 30 godina umetničkog rada, odnosno tri decenije od prve izložbe. Bavim se isključivo skulpturom i reljefom u drvetu. Pomalo i slikam, ali slike nisam izlagao. To je više za moju dušu. Sa Kulturno-umetničkim društvom “Branislav Nušić” pripremam šestu samostalnu izložbu u Borovu, koja će predstavljati retrospektivu dosadašnjeg rada, a biće i novih radova – najavio je Popović, dobitnik više nagrada i priznanja za svoj rad u području vajarstva.

D.B. i D.Z.