U vukovarskoj bolnici su u svakodnevnom kontaktu sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva, vezano za prve slučajeve koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdila je jutros u izjavi medijima direktorica bolnice dr Vesna Bosanac, koja ističe da je ova ustanova spremna za moguću pojavu zaraze i na našem području.

– Naša bolnica nema Odjel za zarazne bolesti, ali imamo Odsjek za infektologiju i pulmologiju. Za prvu ruku imamo dovoljno opreme, tako da smo spremni ako se pojavi slučaj zaraze koji treba doći kod nas na dijagnostiku. Ukoliko je potrebna duža hospitalizacija takve pacijente poslaćemo u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagreb. Mi nismo na prvoj crti, pa se ne moramo toliko brinuti, ali smo spremni u svakom pogledu – rekla je dr. Vesna Bosanac.

Iako stručnjaci poručuju da ne treba širiti nepotrebnu paniku, u apotekama nema hirurških maski i antibakterijskog gela, što su nam potvrdili u apoteci kod vukovarske bolnice, gde je juče prodato više od 700 maski. Masku i antibakterijski gel pokušali smo kupiti i u apoteci u Borovu, gde ih takođe nema.

Da li se plaše korona virusa pitali smo i građane Borova i Vukovara. 

– Ne bojim se koronavirusa i ne razmišljam o tome – kaže Biljana iz Borova.

– Gripa k’o i svaka druga. Više je navikano, nego što zapravo postoji velika opasnost – smatra Nikola iz Borova

– Plašim se jer sam kao starija osoba u rizičnoj grupi. Izbegavaću druženja i veće skupove – dodaje meštanka Ljubica.

– Ne bojim se. I stručnjaci kažu da je koronavirus tek nešto opasniji od obične gripe. Ne treba širiti paniku – ističe Dragana iz Vukovara.

D.Z.