Borovo: Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo proslavilo krsnu slavu

Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo proslavilo je četvrtu godinu zaredom krsnu slavu – Sretenje Gospodnje.
 
Obred osvećenja slavskog kolača i koljiva obavili su protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski i jerej Dragan Serdar, drugi borovski paroh i starešina hrama Svetog Stefana, koji je predsedniku Dušanu Latasu i članovima Veća čestitao slavu.
 
– Povodom velikog hrišćanskog praznika Sretenja Gospodnjeg želim da čestitam današnjim svečarima, Veću srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo krsnu slavu, ali i svim Srbima širom sveta koji proslavljaju ovaj praznik i našoj matičnoj državi, koja pored ovog velikog crkvenog događaja obeležava i 185 godina od donošenja Sretenjskog ustava. Tim povodom našoj matičnoj državi čestitam Dan državnosti, a svima nama neka je srećan ovaj praznik i Bogom blagosloven – rekao je u izjavi za naš radio jerej Dragan Serdar.
 
Predsednik Veća Dušan Latas osvrnuo se u svom govoru na ulogu i dosadašnji rad ovog savetodavnog tela.
 
– Naš prostor delovanja je kulturni i humanitarni. Imamo nekoliko projekata koje provodimo sa Osnovnom školom Borovo i školama iz naše okoline i želimo da nastavimo u tom smeru. Naročito smo ponosni na humanitarni rad. Pokušavamo da pomognemo svima unutar naše zajednice kojima je to potrebno. Naša zajednica nije u lakoj poziciji, ne samo u Hrvatskoj nego i na celom prostoru Balkana. Globalni odnosi koji određuju položaj i delovanje nekog naroda nisu povoljni za srpski narod, ali mi ne možemo da odustanemo od sebe. Kao manjinsko veće trudićemo se da uradimo sve ono što je u našoj moći, kako bismo poboljšali položaj naše zajednice, a život u Borovu učinili boljim i lepšim – kazao je Latas.
 
Svečanom obeležavanju krsne slave Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo, u biblioteci Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, prisustvovali su i predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević, potpredsednik Opštinskog veća opštine Borovo Milan Poznanović i zamenik načelnika Duško Drobić.
 
Uz čestitke svečarima, Drobić je pohvalio dobar rad Veća, koje će i nadalje imati podršku lokalne samouprave.
 
– Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo tokom cele godine organizuje manifestacije kulturnog i humanitarnog karaktera. Zadovoljni smo njihovim radom. Imaju našu podršku i tako će ostati i ubuduće – poručio je zamenik načelnika Drobić.
 
Povodom Međunarodnog dana žena Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo organizuje kabare predstavu ” Brak ustvari ljubav”. Predstavu je režirao Vladan Savić, a igraju Kristina i Vladan Savić. Predstava će biti odigrana 7. marta u Kulturnom centru u Borovu s početkom u 18 časova.
 
D.Z.