13/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

ZVO uručio pakete školskog pribora učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u Baranji

4 min read

Zajedničko veće opština je i ove godine obezbedilo poklon pakete sa školskim priborom za decu od prvog do osmog razreda osnovnih škola koja pohađaju nastavu po modelu “C” na području Osječko-baranjske županije. Poklon paketi sa školskim priborom osigurani su i za decu istog uzrasta u Osnovnoj školi Jagodnjak sa područnim školama Bolman i Uglješ u kojima se nastava provodi po modelu “A”. Za tu školu je pripremljena i donacija lektirne građe, kao i didaktički pribor za predškolu. Poklon paketi su prošle nedelje podeljeni svim školama, a donacija od 200 paketa za OŠ Jagodnjak biće prosleđena danas, rekao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić uoči odlaska u Baranju sa delegacijom Zajedničkog veća opština.

“Zajedničko veće opština je nastavilo jednu dobru tradiciju koju je započelo prošle godine, a odnosi se na donaciju paketa školskog pribora za svu decu koja pohađaju nastavu po modelu C na području Osječko-baranjske županije, s tim da smo kao i prošle godine u ovu donaciju školskog pribora uvrstili i Osnovnu školu Jagodnjak sa područnim školama Uglješ i Bolman. Ta škola nam je jako važna jer je to jedina škola gde se na području Baranje nastava odvija po modelu A. Na ovaj način želimo da potaknemo decu i roditelje da neguju bilo koji od oblika nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i da im pokažemo da srpska zajednica i njene institucije stoje iza srpskog naroda u Baranji kako bi kroz ovaj model manjinskog obrazovanja sačuvali svoj nacionalni identitet. Osnovnoj školi Jagodnjak uručićemo i donaciju lektirne građe za potrebe njihovih učenika, a budući da u toj školi postoji program predškole dodelićemo i pakete didaktičkog materijala, bojanki, slikovnica, radnih svesaka”, rekao je Jeremić. U delegaciji koja je danas posetila škole u Baranji u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćirilici, bila je i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

“Ovo je još jedna izvrsna akcija Zajedničkog veća opština predvođena Odborom za obrazovanje. To je jedna od osnovnih funkcija koju Zajedničko veće opština, brinući se o jeziku i pismu srpske nacionalne manjine, treba da vrši i to uspešno i radi. Ono na čemu ćemo i dalje insistirati je da se oživi model C na područjima gde takvog modela nema, a na područjima gde on već postoji da se takva nastava unapredi. Preduzeli smo niz koraka u tom smeru na nivou cele Hrvatske i zajedno sa svim ostalim srpskim organizacijama, SKD “Prosvjeta”, SNV-om i ZVO-om, a sve pod okriljem Kluba zastupnika SDSS-a jer briga o manjinskom obrazovanju je nešto čemu poklanjamo posebnu pažnju. Verujem da ćemo današnjim obilaskom škola dobiti i konkretniju sliku o problemima koji postoje i pronaći način kako omasoviti i približiti taj model i deci i roditeljima koji bez straha treba da se odlučuju za nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu”, kazala je saborska zatsupnica Dragana Jeckov.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.