13/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vina u Bijelom Brdu iz godine u godinu sve kvalitetnija

4 min read

U organizaciji Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda u Domu kulture u Bijelom Brdu u subotu uveče održana je 8. Degustacija bjelobrdskih vina.
 
Vinari iz Bijelog Brda se svake godine takmiče u dve kategorije. Prva kategorija su “autohtoni proizvođači” koji imaju vinograde u Bjelobrdskoj planini i proizvode vino. Druga kategorija su “ostali”, odnosno oni koji imaju lomače s grožđem u svojim dvorištima i koji u Dalju i Erdutu kupuju grožđe i prave vino. U svakoj kategoriji dodeljena su po tri prva mesta za crno, belo i roze vino.
 
Prva mesta za belo vino u obe kategorije ostvojio je 35-godišnji Bojan Žekić, koji godišnje proizvede oko hiljadu litara vina.
 
– Nema tajne, jednostavno dugogodišnje iskustvo i svake godine borba da vino bude još bolje. Ovakve manifestacije prilika su da razmenimo iskustva i nešto novo naučimo – napominje Žekić.
 
Prva mesta za crno vino osvojili su Zdravko Bošković, u kategoriji autohtonih proizvođača te Miloš Katanić u kategoriji ostali, a prva mesta za roze vino Đorđe Nikšić i Đorđe Nešić.

Ove godine žiri je ocenjivao 34 uzorka, saznajemo od predsednika Đorđa Dokića.
 
– Vina su svake godine sve bolja. U odnosu na prošlu godinu nema velike razlike, ali su vina koja su ove godine osvojila prva mesta sigurno za klasu ispred prošlogodišnjih i ranijih prvih mesta – ističe Dokić, koji bjelobrdska vina kao predsednik žirija ocenuje šestu godinu zaredom.
 
Ova manifestacija održava se svake godine uoči Svetog Trifuna, zaštitnika vinara.
 
U Bijelo Brdo su i ove godine došli gosti iz cele Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunije i Republike Srpske, saznajemo od predsednika bjelobrdskog SKUD-a Slobodana Nešića.
 
– Degustacija bjelobrdskih vina prilika je i da okupimo sve naše prijatelje, prijatelje našeg sela, da ih počastimo, budemo dobri domaćini i da to bude naša velika krsna slava, svečari ili kirbaj Bijelog Brda – priča Nešić.

Već petu godinu na “Degustaciju bjelobrdskih vina” dolaze i Crnogorci iz Peroja u Istri, a naš sagovornik bio je Miodrag Popović, predsednik Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657.”
 
– Počelo je kao jedan susret, da se upoznamo i protvorilo se u prijateljstvo i uzajamne posete. Bjelobrdci dolaze u Peroj, a mi u Bijelo Brdo. Ova manifestacija je fantastična. Mi imamo fešte u Istri, gde kupiš neku čašu pića, ali ovako da ljudi postave stolove, da se jede i pije čitavu noć uz muziku to je fantazija –  kaže Popović.
 
U kulturno-zabavnom delu programa učestvovali su Tamburaški sastav “Dunavske zore” iz Borova i muške pevačke grupe “Naši koreni” iz Borova i “Zmaj” iz Bijelog Brda.
 
D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.