HZMO: Isplata novog iznosa penzije u aprilu

Korisnicima prevremenih starosnih penzija, ostvarenih u periodu od 1. januara do 31. decembra prošle godine,  ponovno će se odrediti iznos penzije u obradi redovne doznake penzija za mart s isplatom u aprilu ove godine, uz obračun zaostalih svota, saopštili su iz Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje.

Podsećaju da su izmenama Zakona o penzionom osiguranju, koje su na snazi od 1. januara ove godine, propisani novi uslovi za priznavanje prava na starosnu penziju, prevremenu starosnu penziju i na starosnu penziju za dugogodišnjeg osiguranika.

Izmene Zakona se, između ostalog, odnose i na promenu procenta smanjenja polaznog faktora za određivanje prevremene starosne penzije, koji sada iznosi 0,2 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju, pre navršene dobi za starosnu penziju, odnosno 65 godina života.

U provođenju novih zakonskih propisa praksa Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje je da se najpre provedu one odredbe koje se odnose na osiguranike koji će prvi put ostvariti pravo na penziju stupanjem izmena Zakona na snagu.  Novim korisnicima se tako omogućava isplata penzija bez odgode, kako ne bi ostali bez primanja i zdravstvene zaštite dok HZMO ne ugradi nove izmene Zakona u sve svoje baze podataka. 

Nakon toga provode se one odredbe Zakona koje se odnose na već postojeće korisnike penzije i određuje im se novi iznos penzije. U skladu s navedenim, zaostatci će biti isplaćeni s penzijom za mart, odnosno u aprilu ove godine.