Firma “Ricosta Croatia d.o.o.” iz Vukovara kupila je susedno zemljište na Priljevu za izgradnju nove fabrike.
 
Prema rečima Anice Dorkin, prokuriste u ovoj firmi, završetak radova i puštanje u pogon nove fabrike planirano je sredinom aprila. Vrednost investicije iznosi osam miliona kuna.
 
Otvaranjem nove fabrike ova firma, koja se bavi izradom gornjih delova dečje obuće, planira i nova zapošljavanja.
 
– U Vukovaru radimo već petu godinu. Imamo zaposlenih 111 radnika iz Vukovara i okoline, uglavnom ženske radne snage. Idemo u proširenje jer želimo povećati proizvodnju. Do kraja godine planiramo zaposliti još 20 do 30 radnika i proširiti se na proizvodnju gotove obuće – najavila je Dorkin.

“Ricosta Croatia” je sestrinska firma nemačke kompanije “Ricosta GmbH” koja radi od 1955. godine. Osim u Hrvatskoj “Ricosta” ima svoje firme u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji, a imaju i pogon i u Bijeljini. Godišnje proizvode 1.700.000 pari dečje obuće, a izvoze širom sveta, uglavnom u evropske zemlje, ali i Japan i Sjedinjene Američke Države.
 
Godišnje u Vukovaru proizvedu 250 hiljada pari gornjih delova dečje obuće, a rad je organizovan u dve smene.
 
Prema rečima Anice Dorkin, plate redovno isplaćuju, do 10-og u mesecu, a radnike stimulišu i dodacima na platu.
 
– Mislim da smo zaslužili pohvalu. Naše plate su pristojne u odnosu na druge poslodavce. Najmanje što žene nose kući je 3.800 kuna – kaže Dorkin.

Boljim uslovima rada u novoj fabrici, koja će se prostirati na oko 1.400 kvadratnih metara, nadaju se i zaposleni.
 
– U obućarstvu radim već 35 godina, a u ovoj firmi 16 godina i zadovoljna sam. Veselimo se novom objektu – rekla je u izjavi medijima Zagorka Komunicki iz Vukovara, koja radi na poslovima opšivanja cipela. U zavisnosti od modela cipele kroz njene ruke dnevno prođe 170 do 230 pari cipela.

Zadovoljstvo novom investicijom i otvaranjem novih radnih mesta izrazio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je sa saradnicima u utorak posetio sedište ove firme i obišao radove na izgradnji nove fabrike. Tom prilikom rekao je da nije slučajno što se grad Vukovar našao na drugom i trećem mestu u Hrvatskoj po izdvajanju za privredu.

– Upravo je “RIcosta Croatia” jedna od firmi koja ima tendenciju porasta zaposlenih. Od pokretanja svog poslovanja u Vukovaru do danas broj zaposlenih se povećao za 75% –  naveo je gradonačelnik Penava i dodao da će ova investicija doprineti daljnjem privrednom rastu i porastu zapošljavanja.
 
D.Z.