U Vukovaru prvi put održana javnozdravstvena akcija “Nosi crveno”

Spread the love

U susret “Danu crvenih haljina”, koji se tradicionalno u svetu održava svakog prvog petka u februaru, u prizemlju trgovačkog centra Golubica Mall u Vukovaru danas je održana javnozdravstvena akcija “Nosi crveno”.

Akciju je po prvi put u Vukovaru organizovalo Odeljenje neurologije Opšte županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana s ciljem podizanja svesti javnosti o moždanom udaru kod žena.

Uz podelu promotivnih materijala i savete o prehrani, organizovana je i akcija besplatnog merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, a neurologinje i medicinske sestre obukle su crvene haljine u znak solidarnosti s ovom akcijom.

U Hrvatskoj svake godine od moždanog udara umire više žena nego od maligne bolesti dojke, saznajemo od voditeljke Odeljenja neurologije u vukovarskoj bolnici i specijaliste neurologije doktorice Biserke Kovač.

– Moždani udar je česta bolest. Javlja se češće kod muškaraca, ali kod žena ima teže ishode jer ostavlja veći invaliditet – kaže dr. Kovač i dodaje da se žene najmanje brinu o sebi, zaokupljene svakodnevnim životnim obavezama i brigom za porodicu, kuću i posao. U odnosu na muškarce ređe se odlučuju potražiti medicinsku pomoć.

– Upravo cilj ove akcije je da potaknemo naše sugrađanke, da vode računa o svom zdravlju i utiču na faktore rizika, a to su hipertenzija, dijabetes, pretilost, nekretanje i pušenje i tako smanje mogućnost rizika da se razbole i žive nekvalitetno – navodi dr. Kovač.

Faktori rizika su i nasleđe i životna dob, na koje ne možemo uticati, ali na sve ostale možemo prevencijom.

– U prevenciji bolesti važan je i psihički profil, dobro raspoloženje i zadovoljstvo životom – ističe dr. Kovač.

Posledice koje ostavlja moždani udar kod žena su depresija, smetnje u svakodnevnom životu, poput poremećaja govora, nemogućnosti računanja i pisanja, oslabljene funkcije polovine tela, nemogućnosti kretanja i razne druge motoričke smetnje.

Moždani udar je i smrtna bolest, jer u jednom od četiri slučaja završi smrtnim ishodom. Zato je važno na vreme prepoznati simptome i hitno se javiti lekaru, kako bi se pravovremeno započelo s lečenjem, čime su i šanse za oporavak veće.

Simptomi moždanog udara su poremećaj govora, iskrivljenost usta, oduzimanje polovine tela, neravnoteža i glavobolja. Ako se medicinska pomoć potraži na vreme, unutar četiri i po sata, provodi se efikasna terapija intravenskog razbijanja tromba, a zatim za nekoliko meseci takve pacijente iz Vukovara upućuju u KBC Osijek, gde se radi mehanička evakuacija tromba iz krvne žile, što će uveliko poboljšati rezultate i ishode lečenja.

Iako se održava prvi put u Vukovaru ovoj javnozdravstvenoj akciji odazvao se veliki broj žena, ali i muškaraca iz Vukovara i okoline. Priliku da prekontroliše svoje zdravlje, krvni pritisak i nivo šećera u krvi nije propustila ni Kata iz Iloka, koja je u trećoj životnoj dobi dobila dijabetes.

– Zdravlje je najvažnije. Zato svako treba da vodi računa o svom zdravlju – kaže ova 70-godišnjakinja, koja pazi na ishranu i umereno vežba.

Zamenica načelnika opštine Trpinja Jasna Ajduković za ovu javnozdravstvenu akciju saznala je iz medija. Pozdravlja njeno održavanje u Vukovaru i ističe da je najvažniji aspekt ove akcije prevencija bolesti.

– Pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću žene mogu poboljšati kvalitet života, a to je, smatram, glavna poruka i cilj ove akcije – rekla je u izjavi za Radio Borovo Jasna Ajduković.

D.Z.