Borovo: Table dobrodošlice i na ćirilici

U Borovu su postavljene table na ulasku u mesto iz pravca Vukovara i Dalja te na izlasku iz mesta u oba pravca. Reč je o tablama “Dobro došli” i “Doviđenja” koje su osim na hrvatskom jeziku i latinici ispisane i na srpskom jeziku i ćirilici te na engleskom i nemačkom jeziku.

Prema rečima načelnika opštine Borovo Zorana Baćanovića, u sklopu obnavljanja saobraćajne signalizacije u Borovu je postavljeno 50-tak tabli i saobraćajnih znakova.

Kada će biti postavljene tzv. mestopisne dvojezične, latinično-ćirilične table još je neizvesno. Iako Borovo, kao i sve opštine u kojima živi najmanje trećina stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, na takve table ima pravo po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina Republike Hrvatske , one više od 20 godina nisu postavljene, uprkos insistiranju srpske zajednice.

Pre nekoliko godina inicijativu je pokrenulo i Zajedničko veće opština, a nakon prepiske sa svim nadležnim institucijama, iz Hrvatskih cesta je stigao odgovor da je potrebno izraditi elaborat koji bi za 27 naselja koštao nešto više od sto hiljada kuna. Nije jasno ko bi trebao finansirati izradu elaborata, ali opštine sa srpskom većinom su spremne da prihvate i te troškove kako bi što pre ostvarile svoje zakonsko pravo.