27/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Svetosavskom besedom borovska “Prosvjeta” obeležila krsnu slavu

2 min read

Sinoć je u biblioteci Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Pododbora Borovo održana Svetosavska beseda. O prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi i onome što nam je svojim ličnim primerom i životom pokazao, govorio je jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski i starešina hrama Svetog Stefana.
 
– Sveti Sava je svoj život opredelio prema Gospodu i kada se ta blagodat izlila na njega, kada je spoznao dubinu i važnost vere, vratio se svom rodu i sva ta znanja preneo i na taj način i svoj narod na pravi put izveo, put vere, nade i ljubavi. Naše je i danas, a i u budućnosti, da sledimo Savine stope, da čitamo Savine znakove, putokaze …. Putokaz svetosavlja je putokaz jevanđelja. To je put kojim je Sveti Sava prvo sebe oblagotvorio i oblagodatio, a posle toga i svoj rod – rekao je, uz ostalo, jerej Serdar.
 
U programu je učestvovala i Muška pevačka grupa “Naši koreni” koja je na početku programa izvela Himnu Svetom Savi te učenici Osnovne škole Borovo, kazivajući stihove posvećene Svetom Savi, koje je organizator nagradio slatkim paketićima.
 
Reč je o već tradicionalnom programu, kojim borovski Pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” obeležava krsnu slavu društva Svetog Savu, podsetio je predsednik Danko Nikolić.
 
– Svim članovima društva čestitam krsnu slavu društva. Svetosavlje je temelj našeg identiteta, kao i pismo, jezik i kultura. Sve je to deo našeg identiteta – ističe Nikolić.
 
Borovski pododbor “Prosvjete” danas ima 129 članova, kaže Nikolić. Najavio je i izbornu skupštinu Pododbora koja će biti održana 21. februara.
 
D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.