Predstavnici Zajedničkog veća opština, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru i Samostalne demokratske srpske stranke prepodne su posetili Dečji vrtić “Zlatokosa” u Borovu, kojem su uručili donaciju didaktičkog materijala. Više o ovoj akciji, koju je iniciralo Zajedničko veće opština iz Vukovara, saznali smo od predsednika ove institucije Srđana Jeremića.

– Zajedničko veće opština pokrenulo je inicijativu da se svim vrtićima s ovog područja, u kojima je predškolski odgoj organizovan na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, kao i osnovnim školama u kojima je organizovan program predškole, pomogne u vidu didaktičkog materijala. Iz svojih sredstava nabavili smo bojanke, slikovnice i drugi didaktički materijal. Ovim putem želim se zahvaliti i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru i konzulici Ljudmili Ostojić, koja se takođe obratila na određene adrese u Republici Srbiji s molbom da se za ovdašnje vrtiće i škole obezbedi didaktički materijal. Zahvalni smo Republici Srbiji na pomoći u realizaciji ove akcije – navodi Jeremić.

Uručenju donacije prisustvovali su i predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović, konzulica Ljudmila Ostojić iz Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

– Ovo je još jedan od načina na koji deluje dobro organizovana srpska zajednica na ovom području i podstiče obrazovanje na srpskom jeziku i pismu. Zaista, hvale vredna akcija brige o najmlađim sunarodnicima – rekla je zastupnica Jeckov i najavila da će ovakvih akcija biti i ubuduće.

Na donaciji bojanki, slikovnica, bukvara i drugog didaktičkog materijala na srpskom jeziku i pismu zahvalila se Radmila Latas, direktorica borovskog Vrtića koji ove pedagoške godine ima 94 polaznika.

– Radujemo se svakoj donaciji i poklonu. Budući da naš vrtić realizuje program i na srpskom jeziku i pismu veseli nas svaka donacija koja dolazi iz naše matične države i svaki oblik saradnje. Vrata našeg Vrtića otvorena su za sve – kaže Radmila Latas. Za goste je pripremila i prigodne poklone, koje su izradili polaznici Vrtića.

Pored Dečjeg vrtića “Zlatokosa” iz Borova donaciju didaktičkog materijala, čija je ukupna vrednost 50 hiljada kuna, dobiće i dečji vrtići “Vukovar II” iz Vukovara i “Liliput” iz Bobote i predškolske grupe pri osnovnim školama u Markušici, Negoslavcima i Jagodnjaku.

D.Z.