U Borovu održana edukacija o upotrebi sredstava za zaštitu bilja

Spread the love

U organizaciji Opštine Borovo i Poljoprivredne zadruge Brestove međe u četvrtak je u Vatrogasnom domu u Borovu za poljoprivrednike održano predavanje i polaganje ispita vezano za upotrebu sredstava za zaštitu bilja.
 
Predavač je bio diplomirani inženjer poljoprivrede Hrvoje Hefer iz firme “Kontrol biro”, koji je ovu edukaciju u Borovu održao i pre pet godina.
 
“Sadržinu predavanja čini ponavljanje znanja iz onoga što su poljoprivrednici naučili na predavanju pre pet godiina, a upoznaćemo ih i sa nekim izmenama u zakonskoj regulativi koja se odnosi na ovo područje. Ponašanje samih poljoprivrednika je najvažnije, jer ukoliko se ponašaju u skladu sa zakonom i propisima na etiketama, time čuvaju i okolinu”, ističe ovaj predavač.
 
Dodaje da je samozaštita prilikom pripreme i upotrebe ovih sredstava izuzetno važna.
 
“To je ono što im ja uvek naglašavam na predavanju i što oni česti zaboravljaju. Reč je o opasnim sredstvima koja su svrstana u određene kategorije i koja su kancerogena, mutogena sredstva i veoma otrovna. Pravilnom zaštitom sve to se može izbeći i nema nikakvih opasnosti ni po čoveka, biljku niti životinju koja će konzumirati taj proizvod”, kaže Hefer.
 
“Ovo je bila i prilika za poljoprivredne proizvođače da steknu ili produže iskaznicu za kupovinu i upotrebu sredstava za zaštitu bilja, i drago mi je da su se odazvali i velikom broju”, rekao je upravnik Poljoprivredne zadruge “Brestove međe” Branko Perišić.
 
Cenu edukacije od 250 kuna Opština Borovo je poljoprivrednicima sufinansirala sa 200 kuna, a preostali deo iznosa snose sami poljoprivrednici.

S.V.