U Vukovaru osveštan bogojavljenski krst na obali Dunava

Spread the love

U Vukovaru je juče osveštan obnovljeni bogojavljenski krst koji se nalazi na obali Dunava u blizini nekadašnjeg istoimenog hotela. Osveštanju krsta čiju je obnovu finansirao Grad Vukovar, prethodila je liturgija u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja koju su služili vukovarski sveštenici Saša Kuzmanović, Miljen Ilić i Vukašin Cvetojević, a zatim i bogojavljenska litija gradskim ulicama.

“U svakom krstu je utisnuto božje čovekoljublje. Svaki krst ma gde se nalazio znak je i simbol spasenja i izbavljenja. Tim istim krstom, tom istom silom pobeđena je smrt i Hristos nam donosi spasenje i vaskrsenje” istakao je protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović , prvi paroh vukovarski, obraćajući se okupljenima koje je pozvao na zajedništvo i širenje božje ljubavi.

“Svedoci smo stradanja i razapinjanja ovog mučeničkog grada, ali isto tako svedoci smo i njegove obnove i svojevrsnog vaskrsenja. Ali, ako ne budemo obnavljali duše naše i naše celokupno biće, uzalud nam je onda ova materijalna obnova, uzalud je da obnavljamo krstove i hramove, zgrade i kuće, ako nemamo ljubavi i ako ne budemo čovekoljupci po ugledu na Gospoda Boga. Danas je ovaj krst podignut i uzdignut i možemo da kažemo kao na praznik Vozviženja časnog krsta: „Krst je uzdignut, uznesimo se i mi zajedno s njim“. Uznesimo naše biće ka Gospodu, uznesimo i srca naša i duše naše i popravljajmo se na bolje. Ne odlažimo taj momenat u našim životima. Neka on bude danas!”, istakao je paroh Kuzmanović i zahvalio Gradu Vukovaru i njegovim čelnicima što su obnovili krst izrazivši nadu i u buduću uspešnu saradnju na dobrobit svih žitelja Vukovara. Svečanosti je u ime Grada Vukovara prisustvovala zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić. Među mnogobrojnim vukovarskim Srbima bili su i brojni predstavnici srpske zajednice.

“Ovo je veliki događaj za srpski narod u Vukovaru i okolini, a ovaj krst je još jedan od simbola našeg vekovnog postojanja na ovom prostoru”, istakla je saborska zastupnica Dragana Jeckov i pozdravila odluku vukovarskih gradskih vlasti da finansiraju njegovu obnovu.

Bogojavljenski krst u Vukovaru podignut je krajem 19. veka. Sam krst je bio visine 255 centimetara, a na njemu je bilo oslikano Raspeće Hristovo, dok je na postamentu bila ikona Bogojavljenja tj. Krštenja Hristovog. Za vreme rata 1991.godine krst je oštećen i od njega je ostao samo postament sa delovima ograde oko njega. Obnova i osvećenje bogojavljenskog krsta ujedno znači i obnovu bogojavljenske litije koja će od ove godine na taj praznik biti redovno održavana, a razmišlja se i o oživljavanju običaja plivanja za Časni krst.