28/03/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Bogojavljensko plivanje u Trpinji: Časni krst osvojila Snežana Bijelić iz Vukovara

4 min read

Povodom Bogojavljenja, u Trpinji je juče održano tradicionalno plivanje za Časni krst. Uz pozdrav “Bog se javi! Vaistinu se javi”, u hladnu vodu jezerca na izletištu Panjik, skočilo je 53-oje plivača, što je rekordan broj do sada. Među njima je po prvi put bila i jedna devojka, Snežana Bijelić, 25-godišnjakinja iz Vukovara, koja je i osvojila Časni krst.Među njima je po prvi put bila i jedna devojka, Snežana Bijelić iz Vukovara, koja je i osvojila Časni krst.

“Već nekoliko godina imam želju da plivam, a ove godine sa uspela da skupim hrabrosti uz pomoć svojih prijatelja koji su mi dali veru, nadu i snagu. To je predivan i neopisiv osećaj. Kad sam videla sve te ljude koji imaju tako snažnu želju i volju da uđu u hadnu vodu i ja sam dobila snagu da im se pridružim. Ta ljubav i vera koja kruži na ovom mestu na današnji dan je nešto neopisivo i isplati se probati. Radim kao trener plivanja, ali nikad nisam plivala u ovakvim uslovima, na tako niskoj temperaturi, u hladnoj vodi. Ovo mi je prvi put i preponosna sam”, kaže ova 25-godišnjakinja.

Učesnici plivanja su prvo prisustvovali liturgiji i vodosvećenju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, a zatim su se u litiji uputili do jezera. Od obale do Časnog krsta takmičare je delilo 33 metra, što simbolizuje broj godina ovozemaljskog života Isusa Hrista.

“Plivanje i osvećenje vode je drevni običaj, budući da se sam gospod Isus Hristos krstio na današnji dan, ušao u jordanske vode i na taj način i osvetio samu prirodu vode. Upravo u tom kontekstu i kod nas se rađaju različiti običaji, a plivanje je jedan od njih”, objašnjava jerej Marko Šukunda, trpinjski paroh. Bogojavljensko plivanje u Trpinji pokrenula je tamošnja pravoslavna omladina. Uroš Narančić i Ljuban Vujanac i nekolicina mladića iz Trpinje, ranije su plivali u drugim sredinama, a onda su odlučili da taj običaj organizuju u svom mestu.

“Ovo je peta godina kako plivamo kod nas. Četiri godine smo plivali u Dalju, a tri godine u Sremskoj Mitrovici. Osećaj je jeziv, nije lagano, voda je jako hladna, mišići se grče, pluća se skupe, ali sve se to nekako izdrži. Motivišu me pravoslavna vera i moji koreni. Drago mi je da svake godine imamo sve više plivača, ali i posetilaca, posebno mladih. Ko god je došao da vidi plivanje ima želju ponovo da dođe, a oni koji se jednom odvaže da zaplivaju, žele to ponovo učiniti”, kaže Uroš.

“Osećaj je super, malo je hladno, ali dobro je. Lakše je nego pre tri godine kada smo morali razbijati led na jezeru da bi mogli održati plivanje”, dodaje Ljuban Vujanac. Većina plivača bila je iz Trpinje, ali i iz Borova, Silaša, Borova Naselja, Vukovara, Bobote i Vere. Najstariji među njima bio je 80-godišnji Marko Vasiljević iz Trpinje.

“Sledim našu omladinu. Ovo mi je treći put da plivam. Nije strašno i svako bi trebao da proba”, poručuje Vasiljević. Nakon plivanja, za učesnike i organizatore organizovan je zajednički ručak i druženje.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.