VSŽ dobila pomoć od 3,9 miliona kuna za štete od prirodne nepogode

Kako bi pomogla ublažiti posledice prirodnih nepogoda u ovoj i delom u prošloj godini, Vlada je iz državnog budžeta za 12 županija, odnosno za 44 grada i opštine, odobrila pomoć u iznosu od 10 miliona i 600 hiljada kuna, javlja Hina.
 
Od tog iznosa, oko 2 miliona kuna namenjeno je za ublažavanje štete na građevinama, a osam i po miliona kuna za potvrđenu štetu u poljoprivredi. Na taj iznos mogu računati poljoprivrednici upisani u upisnik, čiji su prinosi pretrpeli štetu od 60 odsto ili više.
 
Ministarstvo finansija ima zadatak odobrena sredstva doznačiti direktno na račune gradova i opština koji su ih dužni odmah isplatiti oštećenima.
 
Najveći iznos pomoći, 3, 9 miliona kuna, ide u Vukovarsko-sremsku županiju odnosno u opštine Drenovci (milion i po kuna), Trpinja (milion i 200 hiljada kuna) i Vrbanja (938 hiljada kuna).
 
Opštini Borovo odobren je iznos od 115 hiljada kuna, i to samo za štete na poljoprivrednim usevima, a sredstva su, kako nam je potvrdio načelnik Zoran Baćanović, već isplaćena na račune oštećenih poljoprivrednika.
 
D.Z.