Naredba o prestanku važenja Naredbe o merama za sprečavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge stupila je na snagu 27. decembra, čime je Hrvatska izbrisana sa popisa zemlja članica Evropske unije, u kojima su zbog izbijanja klasične svinjske na snazi bile stroge mere ograničenja stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda s područja Vukovarsko-sremske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije.
 
Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, time je omogućen nesmetan promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja unutar Republike Hrvatske i Evropske unije.
 
Rezultat je to dugogodišnjeg provođenja sveobuhvatnih veterinarskih mera nadziranja, kontrole i iskorenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja, kojim je okončan desetogodišnji period nakon zadnje pojave klasične svinjske kuge u RH, saopštili su danas iz Ministarstva.
 
Prema rečima ministarke Marije Vučković to je važan dokaz izuzetne organizovanosti i uspešnosti veterinarske struke u Hrvatskoj, koji garantuje uspešno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih se kao najopasniji ističe afrička svinjska kuga (AKS).
 
 
D.Z.